Τα Κορέστεια βρίσκονται στη Β.Δ. Μακεδονία, 18χλμ. Βόρεια της πόλης της Καστοριάς. Αποτελούνται από 9 οικισμούς ένας εκ’ των οποίων είναι ο υπό μελέτη οικισμός, αυτός του Άνω Κρανιώνα. Οι 7 από τους 9 οικισμούς είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από ωμόπλινθους (πλιθιά), ωμόπλινθους οι οποίοι κατασκευάζονταν επί τόπου με τη συνδρομή των κατοίκων όλου του οικισμού. Κατ εξοχής αγροτικός ο πληθυσμός της περιοχής χρησιμοποίησε σοφά το χώμα (κοκκινόχωμα) ως κατασκευαστικό υλικό το οποίο πληρούσε πολλές βασικές προδιαγραφές. ‘Ήταν οικονομικό, άντεχε στα στοιχεία, προστάτευε από το κρύο και ήταν εύπλαστο και πλήρως ανακυκλώσιμο.
Η τυπολογία των κτισμάτων των Κορεστείων ακολουθεί τα προηγούμενα αρχιτεκτονικά παραδείγματα της περιοχής (Καστοριά- Πρέσπες) μόνο που εδώ το βασικό κατασκευαστικό υλικό αντί της πέτρας είναι ο πηλός με τη μορφή ωμοπλίνθων. Εξετάζεται ο τρόπος ζωής των κατοίκων της περιοχής και ταυτόχρονά εξετάζονται οι συνθήκες θερμικής άνεσής τους εντός της οικίας.
Το ερευνητικό αυτό θέμα διερευνά με λεπτομέρεια τον πηλό ως υλικό και τις ιδιότητές του, περιγράφει με ποιους τρόπους χρησιμοποιείται αλλά και της ιστορική του παρουσία στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Μελετά εις βάθος μία τυπική κατοικία (κατοικία Πανόπουλου), αποτυπώνοντάς την και μελετώντας τον τρόπο που κατασκευάστηκε. Αναλύει τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και παρουσιάζει το σύνολό της συνάμα με τους περιφερειακούς βοηθητικούς της χώρους.
Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι ωμόπλινθοι, πραγματοποιήσαμε μια σειρά πειραμάτων που έλαβαν χώρα σε επίσημα και αναγνωρισμένα εργαστήρια της Ελλάδας αυτά του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου εξετάστηκε η αντοχή του ωμόπλινθου στη θλίψη καθώς και στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ως στόχο είχε την εξεύρεση του θερμικού συντελεστή αγωγιμότητας (λ). Τα δύο πειράματα σημείωσαν επιτυχία και τα αποτελέσματα του 2ου πειράματος χρησιμοποιήθηκαν για την ενημέρωση των δεδομένων ενός ψηφιακού ενεργειακού προσομοιωτή, δια μέσω του οποίου προσομοιώσαμε τις συνθήκες θερμικής άνεσης που επικρατούσαν σε μία τυπική κατοικία της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.