Η κινητική αρχιτεκτονική εκφράζει την ανάγκη για προσαρμογή του κτηρίου στις περιβαλλοντικές μεταβολές μέσω της διαδικασίας της κίνησης. Αποτελεί την πιο δραματική αλλαγή μέσα στο κτήριο, και με θεατρικό τρόπο επιτάσσει την μεταβολή από μια κατάσταση σε μία άλλη στο κελύφους και το εσωτερικού του.
Η κίνηση αποτελούσε πάντα αναγκαία δράση για την επίτευξη των ιδανικών συνθηκών διαβίωσης. Οι νομάδες μετακινούσαν τις κοινωνίες τους για την εξεύρεση καλύτερου κλίματος, ενώ με την επικράτηση των στατικών δομών η ανάγκη για προσαρμογή πέρασε μέσα στο ίδιο το κτήριο και εκφράστηκε με παράθυρα, αεραγωγούς και άλλες συμβατικές κατασκευές.
Η έρευνα μας ξεκινάει από την είσοδο της μηχανής της βιομηχανικής επανάστασης στην προσπάθεια αυτοματοποίησης αυτής της προσαρμογής, μέσα από την ενσωμάτωση της κίνησης ως ιδέα και ως πράξη στο κτήριο. Κινήματα όπως ο Φουτουρισμός, ο Κονστρουκτιβισμός, ο Μεταβολισμός και οι Archigram, δημιούργησαν μια νέα αρχιτεκτονική σκέψη βάσει αυτού, προτείνοντας κινούμενες πόλεις και κτήρια που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις γρήγορες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.
Σε επόμενο στάδιο παρατηρούμε την εγκατάλειψη αυτής της ιδέας λόγω αδυναμίας υλοποίησης, και την εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων που θα μεταφέρουν την έννοια της κίνησης στον ψηφιακό χώρο και θα μιλήσουν για την διάδραση του ανθρώπου με τη μηχανή μέσα από την γέννηση της «γλώσσα» επικοινωνίας τους(software).
Οι πειραματισμοί πάνω σε αυτή την διάδραση, σε συνδυασμό με την εφεύρεση των αισθητήρων θα προκαλέσει την παραγωγή της κινητικής αρχιτεκτονικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Παραδείγματα όπως το ArabWorldInstituteκατάφεραν να επιλύσουν τα τεχνολογικά εμπόδια και να δημιουργήσουν μέρος από αυτά που υποσχέθηκαν τα προηγούμενα κινήματα.
Τέλος, γίνεται όλο και πιο σαφής η αλλαγή της κλίμακας στην κίνηση, η οποία περνάει πλέον μέσα στο ίδιο το υλικό μέσω της νανοτεχνολογίας, αλλά και η τάση ότι οι αισθητήρες μας μπορούν να βελτιωθούν μέσα από την μίμηση παραδειγμάτων της φύσης προς όφελος της κινητικής αρχιτεκτονικής. Μένει, λοιπόν, να δούμε κατά πόσο μπορεί η κινητική αρχιτεκτονική να επιβιώσει ως είδος, ίσως όχι έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά εμπλουτιζόμενη συνεχώς με νέα εργαλεία.