Το ενδιαφέρον στην έρευνα που ακολουθεί εστιάζεται στον παράλληλο «βίο» , στην παράλληλη εμπειρία και συνθήκη που επικρατεί μεταξύ των «εργατριών» . Πρόκειται για μία παρακολούθηση της ζωής των «ανθρώπινων- εργατριών» σε σχέση με αυτή των «μελισσών- εργατριών». Επιχειρείται μία ταυτοποίηση των όμοιων στοιχείων , καταστάσεων και αντιδράσεων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους.
Αρχικά θα πραγματοποιηθεί μία αναφορά στη λειτουργία τόσο της μέλισσας σαν οργανισμός όσο και ολόκληρης της κυψέλης, καθώς επίσης θα γίνει και λόγος για την κοινωνική οργάνωση που επικρατεί μεταξύ των κατηγοριών του είδους τους.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία έρευνα σχετικά με τον τρόπο και το λόγο που χρησιμοποιείται το ζωικό βασίλειο(περιλαμβανομένων και των εντόμων)στην περιγραφή των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και γεγονότων- στον λόγο- κατά την αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην περιγραφή των γυναικών.
Θα ακολουθήσει μια ανάλυση για τη θέση , τη ψυχολογία , και τη γενικότερη εικόνα της γυναίκας ως «εργάτριας» μέσα στο ανθρώπινο κοινωνικό σύνολο αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί και κατευθύνει την πορεία της κάνοντας ευδιάκριτη τη διαφορά της από αυτή του αντίθετου φύλου.
Μέσα από την καταγραφή 6 διαφορετικών εμπειριών «εργατριών –γυναικών» πάνω στους τομείς που αναλύθηκαν, θα δοκιμαστεί μία παράλληλη αναγωγή με τις αντίστοιχες «εργάτριες- μέλισσες», με κοινή βάση τις εργασίες που καθιστούν και τις δύο «εργάτριες» στις δικές τους κοινωνίες η καθεμία. Έτσι συγκεκριμένα θα μελετηθεί η κάθε φάση της ζωής της μέλισσας αντίστοιχα με την πορεία μιας :babysitter,καθαρίστριας, μηχανικού, γυναίκας μετανάστη, αγρότισσας και φύλακας κτηρίου . Στην ουσία πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων με στόχο την εξαγωγή ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα σε δύο διαφορετικής φύσης οργανισμών υπό το πρίσμα της «εργάτριας».