Το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης του φυσικού φωτός ήταν πάντα πρωτεύον θέμα στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Το φυσικό φως υπερέχει του τεχνητού, όχι μόνο γιατί έχει ιδιαίτερα ευεργετικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και γιατί προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτισμού στο χώρο και καλύτερη οπτική άνεση στο χρήστη.
Σε μια εποχή που η ενεργειακή κατανάλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, το φυσικό φως μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, αν ληφθεί σοβαρά υπόψη από την αρχή του σχεδιασμού. Τα υπάρχοντα μέσα διοχέτευσης του φυσικού φωτός στον πυρήνα ενός κτιρίου παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με τον είδος της ανάγκης για φυσικό φωτισμό στο χώρο. Σε συνδυασμό με πλευρικά ανοίγματα ή ανοίγματα οροφής, τα συστήματα φυσικού φωτισμού μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των επιπέδων φυσικού φωτισμού και της σκίασης οδηγόντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα φυσικού φωτισμού.
Η ισορροπία μεταξύ του φυσικού φωτισμού και της σκίασης είναι συχνά πολύ λεπτή, καθώς στην προσπάθεια αύξησης του φωτισμού σε έναν χώρο μειώνεται πολλές φορές η σκίαση, ή το αντίστροφο. Ειδικότερα σε περιοχές με χαμηλό γεωμετρικό πλάτος, η ισορροπία αυτή είναι δύσκολο να διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, κι έτσι οι συνήθεις λύσεις οδηγούν είτε σε υπερθέρμανη λόγω
ηλιακών κερδών το χειμώνα και σε ελλειπή σκίαση το καλοκαίρι, είτε σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού σε τμήματα του χώρου που είναι απομακρυσμένα απο τα παράθυρα.
Στην παρούσα ερευνητική εργασία ερευνάται κατά κύριο λόγο η συμπεριφορά ενός περιστρεφόμενου, ανακλαστικού ραφιού για τυπικό χώρο γραφείων και κλιματικά δεδομένα Αθηνών. Η εργασία χωρίζεται σε 5 κύρια μέρη.
Αρχικά γίνεται μια εισαγωγική προσέγγιση των βασικών εννοιών του φυσικού φωτισμού και των οφελών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Στο Μέρος Β παρουσιάζονται αναλυτικά τα κυριότερα συστήματα φυσικού φωτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανακλαστικά ράφια. Στη συνέχεια, στο Μέρος Γ παρουσιάζεται αναλυτικότερα το θέμα μελέτης, το περιστρεφόμενο δηλαδή ανακλαστικό ράφι, τα αποτελέσματα των υπολογισμών που έχουν γίνει με τη βοήθεια λογισμικών, η κατηγοριοποίησή τους σε διαγράμματα, πίνακες και σχέδια και η εξαγωγή συμπερασμάτων για το καινοτόμο σύστημα φυσικού φωτισμού. Οι υπολογισμοίτου φυσικού φωτισμού και των επιπέδων του για όλη τη διάρκεια του έτους στο δεδομένο χώρο, ολοκληρώθηκαν με τη βοήθεια των προγραμμάτων Radiance, Daysimκαι SolarToolκαι κατηγοριοποιήθηκα σε διαγράμματα του MicrosoftExcel. Υπολογίστηκαν τα επίπεδα φωτισμού ,λαμπρότητας, παράγοντα φυσικού φωτισμού (DaylightFactor) και επιπέδων θάμβωσης με τη μέθοδο DGI.
Στο Μέρος Δ επαναλαμβάνονται οι υπολογισμοί για τυπικό χώρο γραφείων με διπλάσιο μήκος σε σχέση με το αρχικό, ώστε να διαπιστωθεί μέχρι σε ποιά απόσταση από το παράθυρο το περιστρεφόμενο ανακλαστικό ράφι είναι αποτελεσματικό.
Στο τέλος κάθε μέρους παρουσιάζονται αναλυτικά τα σχετικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη θεωρητική και υπολογιστική έρευνα. Στο Μέρος Ε, συγκεντρώνονται συνολικά τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας και αναλύονται οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτή καθώς σκέψεις για περεταίρωνέρευνα.Για την καλύτερη κατανόηση κάποιων εννοιών, υπάρχει Παράρτημα.
Τέλος, σε συμπληρωματικό, μικρότερο τεύχος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των υπολογισμών σε εικόνες ανάλυσης λαμπρότητας (renders) καθώς και φωτομετρικά αποτελέσματα λαμπρότητας σε falsecolors.