Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα λογοτεχνικά δρώμενα το 1997 στην Αγγλία με το βιβλίο της «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εξέδωσε άλλα 6 βιβλία δημιουργώντας έτσι την επταλογία του Χάρι Πότερ. Τα βιβλία σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία και αυτό οδήγησε στην κινηματογραφική τους μεταφορά το 2001.
Η επταλογία πραγματεύεται τη ζωή του μικρού μάγου Χάρι από τα 11 έως τα 17 του χρόνια επικεντρώνοντας στη φοίτησή του στο σχολείο μαγείας Χόγκουαρτς. Η συγγραφέας μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι προς την ενηλικίωση του χάρτινου ήρωα. Μας περιγράφει τις περιπέτειες, τους κινδύνους, τα διλήμματα και τις επιλογές που έχει να αντιμετωπίσει ο Χάρι σκεπάζοντας τα με το πέπλο της μαγείας.
Η εργασία αυτή επικεντρώνεται σε τρία βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι κατά πόσο υπάρχουν διακειμενικές αναφορές στα βιβλία της Ρόουλινγκ, ποιες είναι αυτές και από που πηγάζουν. Για την αναζήτηση αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός οι θεωρίες περί διακειμενικότητας των Michael Worton, Judith Still, UbertoEcoκ.α.. Το δεύτερο ερώτημα είναι η καταγωγή του μαγικού σύμπαντος που δημιούργησε η συγγραφέας, κατά πόσο έχει επηρεαστεί από μεγάλους συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας και επιχειρούμε μία σύγκριση του έργου της σε σχέση με το Χόμπιτ και την τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Στο τρίτο ερώτημα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αν στα εν λόγω βιβλία διακρίνεται η εξελικτική ψυχολογία, σε ποια σημεία και αν ο σύγχρονος έφηβος μπορεί να ταυτίσει τα προβλήματά του με αυτά του Χάρι. Παράλληλα ερευνούμε την πορεία ενηλικίωσης του ήρωα σε σχέση με την εξέλιξη του σχολικού περιβάλλοντος.