Το βιομηχανικό κτίριο ΒΟΤΡΥΣ λειτούργησε ως ποτοποιείο από το 1885 έως το 1986. Βρίσκεται στα Σεπόλια στην Αθήνα σε οικόπεδο 12,5 στρεμμάτων μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ.
Σήμερα το εργοστάσιο και το οικόπεδο παρουσιάζει σημάδια πλήρους εγκατάλειψης και καταστροφής. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός πωλήθηκε από την διοίκηση όταν τερματίστηκε η λειτουργία του αλλά πέραν τούτου το κτίριο έχει υποστεί λεηλασία.
Όταν ξέσπασε ο σεισμός στην Αθήνα το 1999, το κτίριο που στέγαζε το 9ο ΕΠΑΛ στην Ακαδημία Πλάτωνος υπέστη σημαντικές φθορές και αμέσως ο ΟΣΚ και ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτρίωσαν το οικόπεδο του ΒΟΤΡΥΣ και στη νότια πλευρά του τοποθετήθηκαν containersστα οποία εδώ και 13 χρόνια στεγάζουν τις λειτουργίες του 9ου ΕΠΑΛ.
Το γεγονός ότι διαμένω πολύ κοντά στο εργοστάσιο παρακολουθώντας καθημερινά την εγκατάλειψή του καθώς επίσης και τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται τα μαθήματα του 9ου ΕΠΑΛ μέσα σε containers, με ώθησε στο να επιλέξω αυτή τη διπλωματική. Προτείνω την αποκατάσταση του εργοστασίου και την ένταξη σε αυτό όλων των λειτουργιών του 9ου ΕΠΑΛ.
Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη σχολική δραστηριότητα της περιοχής προχώρησα στην ένταξη περαιτέρω λειτουργιών στο οικόπεδο. Προσπαθώντας να προσελκύσω τους μαθητές των γύρω σχολείων να επισκέπτονται το οικόπεδο του ΒΟΤΡΥΣ, δημιουργούνται νέα κτίρια δίπλα σε αυτό με λειτουργίες όπως: υπαίθριο αμφιθέατρο για θεατρικές παραστάσεις, υπόγειο αμφιθέατρο προβολών και κλειστό γυμναστήριο.
Με αυτό τον τρόπο, πέρα από τη λύση που δίνεται στο πρόβλημα της σχολικής στέγης, η ανάγκη για διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς περνάει στο παράδειγμα του ΒΟΤΡΥΣ μέσω της εκπαίδευσης με άκρως βιωματικό τρόπο.