Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Το ζήτημα παίρνει νέα έκταση μετά το 2009 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Έκτοτε εμφανίζεται μια νέα κατηγορία αστέγων, γνωστοί ως νέο-άστεγοι. Πρόκειται για πληθυσμούς που είχαν επαρκές βιοτικό επίπεδο και οι οποίοι οδηγήθηκαν στην έλλειψη στέγης ως αποτέλεσμα της ανεργίας ή/και των χαμηλών εισοδημάτων.
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στην δημιουργία ενός κέντρου προσωρινής διαμονής και κάλυψης βασικών αναγκών αστέγων στην περιοχή της Αθήνας. Ειδικότερα, το κτήριο τοποθετείται στην οδό Πειραιώς στα όρια του δήμου Αθηναίων με τον δήμο Ταύρου, σε εγγύτητα με περιοχές κατοικίας και σε άξονα που συγκεντρώνει πολιτιστικές και εμπορικές δραστηριότητες και αποτελεί τον κύριο άξονα σύνδεσης του κέντρου της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά.
Ζητούμενο αποτελεί η δημιουργία ενός κτηριολογικού προγράμματος που να αποτελεί πόλο έλξης για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο αστέγων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα «γκετοποίησης» και να ευνοηθεί η επανένταξη των ενοίκων στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με τις χρήσεις που αφορούν αποκλειστικά τους ενοίκους (ξενώνες, καλλιέργειες) και τους αστέγους που δεν διαμένουν στο κέντρο (χώροι υγιεινής, εστιατόριο) εντάσσονται στο κτήριο και λειτουργίες που προσελκύουν ένα ευρύτερο κοινό (ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, εργαστήρια).
Η σύνθεση βασίζεται στην δημιουργία τοίχων που λειτουργούν ως φέροντες οργανισμοί, πάνω στους οποίους αναρτώνται οι όγκοι που στεγάζουν το λειτουργικό πρόγραμμα. Κεντρικό σημείο στην σύνθεση αποτελούν οι δύο υπερυψωμένες πλατείες που λειτουργούν σε τρία επίπεδα :
α. στο πρώτο επίπεδο (επίπεδο εδάφους) χρησιμοποιούνται ως δημόσιες «ανοιχτές», στεγασμένες πλατείες
β. στο δεύτερο επίπεδο (δεύτερος και τέταρτος όροφος) τοποθετούνται οι χώροι υγιεινής και σίτισης αντίστοιχα που επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως κοινωνικοί πυκνωτές
γ. στο τρίτο επίπεδο (τρίτος και πέμπτος όροφος), προσβάσιμο αποκλειστικά από τους ενοίκους, τοποθετούνται οι καλλιέργειες