Θέμα της παρούσας διπλωματικής ήταν ο σχεδιασμός ενός χώρου φιλοξενίας για ομάδες εργασίας, όπως για παράδειγμα ομάδες φοιτητών ή εθελοντών. Το οικόπεδο εργασίας βρίσκεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης, το χωριό Μαρούλας Ρεθύμνου.
Ο Μαρούλας αποτελεί έναν οικισμό χαρακτηριστικό παράδειγμα κρητικού παραδοσιακού χωριού, έχει ευανάγνωστα στοιχεία της κρητικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στα κτίρια του αποτυπώνεται η ιστορία του αλλά και οι επιρροές που δέχτηκε από τους πολιτισμούς των κατακτητών του νησιού, προσαρμοσμένες στην τοπική παράδοση.
Αρχικά μελετήθηκε η λαική παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα επιμέρους στοιχεία που τη διαμορφώνουν. Αναγνωρίστηκαν οι επιρροές που δέχτηκε και οι τυπολογίες των κρητικών λαικών σπιτιών. Έγινε μια έρευνα για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, τον τρόπο που τα προμηθεύονταν αλλά και τον τρόπο χτισίματος των κατοικιών.
Στη συνέχεια έγινε μια έρευνα σχετικά με τον οικισμό. Ποια είναι η ιστορία του, τα γεωγραφικά του και μορφολογικά χαρακτηριστικά και ποια είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα του.
Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν ο σεβασμός στο φυσικό τοπίο και στην ιστορία του οικισμού ώστε η πρόταση να εντάσσεται ομαλά μέσα σε αυτόν. Αυτό βέβαια δε σήμαινε απλά την αντιγραφή των παραδοσιακών μεθόδων και τεχνικών αλλά την επιλογή των στοιχείων της λαικής αρχιτεκτονικής που θεωρήθηκαν ενδιαφέροντα ώστε να ενταχθούν στο νέο κτίσμα, μέσω νέων σχεδιαστικών προτάσεων. Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ήταν η λιτότητα της κατασκευής, η καθαρότητα των όγκων, η ανταπόκριση της κάτοψης στη λειτουργικότητα των χώρων. Όγκοι που τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται ενδιαφέροντα επίπεδα και νέοι χρήσιμοι χώροι.
Με γνώμονα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σχεδιάστηκαν ιδιωτικές μονάδες φιλοξενίας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών σε συνδυασμό με κοινόχρηστους χώρους για τις συναθροίσεις τους. Σημαντικό ρόλο επίσης κατά το σχεδιασμό έπαιξε η έννοια της αυλής.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι τοπικά, δηλαδή πέτρα και ξύλο. Ο σκελετός του κτιρίου είναι από μπετό.
Γενικά, αυτός ο χώρος φιλοξενίας σχεδιάστηκε με στόχο την ομαλή ένταξή του στον οικισμό, και το σεβασμό στην ιστορία των αρχικών παραδοσιακών κτιρίων και του οικισμού, επιδιώκοντας τη σύνδεσή του με το παρελθόν.