Η σημερινή εικόνα του «Κεραμοποιείου Β’ Κρίτωνος Ευσταθίου Δηλαβέρη» δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο της ακμής του. Τα τελευταία δέκα 13 χρόνια, έχουν συμβεί μια σειρά από γεγονότα τα οποία οδήγησαν το κτίριο στην απαξίωση και την καταστροφή. Το «Κεραμοποιείον Β’» αποτελεί ένα «σκοτεινό σημείο» για την πόλη και ανάγκη για διάσωση και προστασία είναι επιτακτική.
Το γεγονός ότι διαμένουμε σε απόσταση αναπνοής από το Κεραμοποιείο, και βιώνουμε καθημερινά την κατάσταση της εγκατάλειψης και της καταστροφής του βιομηχανικού αυτού κελύφους, και την διακοπή της ζωής της πόλης σε αυτό το κεντροβαρικό σημείο, μας ώθησε στην απόφαση να επιλέξουμε το συγκεκριμένο οικόπεδο και να προτείνουμε μια ενδεχόμενη λύση για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Κεραμοποιείου, μέσα από την αποκατάσταση και την ένταξη νέων χρήσεων σε αυτό.
Πρωταρχικός στόχος μας είναι να αναστρέψουμε τις δυσμενής συνθήκες και να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία στην οποία έχει τεθεί το κτιριακό συγκρότημα αλλά και ολόκληρο το κτήμα Δηλαβέρη.
Παράλληλα, αναλύοντας τα δεδομένα και της ανάγκες της περιοχής, προτείνουμε την ένταξη νέων χρήσεων στα υφιστάμενα κελύφη προκειμένου το κτίριο να πάψει πλέον να αποτελεί «αστικό κενό» και να συμμετάσχει ξανά ενεργά στη καθημερινή ζωή της πόλης, αποκαθιστώντας τις οποιεσδήποτε διακοπές των λειτουργιών της πόλης που επέφερε η εγκατάλειψη του κεραμοποιείου.
Η πρόταση μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μετατροπή του παλιού εργοστασίου σε Βιομηχανικό Μουσείο με κύριο στοιχείο το κτίριο των φούρνων, την ίδρυση ενός δημοσίου ΙΕΚ στο οποίο θα λειτουργούν τμήματα όπως γλυπτική, φωτογραφία, κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος και διακόσμηση, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο αμφιθέατρα 98 και 120 ατόμων, ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, καθώς και τέσσερα εμπορικά καταστήματα.