Αθήνα, Γκάζι, οδός Βασιλείου του Μεγάλου, Δυαλέων, Γεφυρείου, Αχνιαδών.
Αχνιαδών 24, εκεί βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει από το 1932 το εργαστήριο σκηνικών του πρώην Βασιλικού και τώρα Εθνικού Θεάτρου. Η πρόταση μας αφορά στη μετατροπή του κτιρίου σε σχολή σκηνογραφίας με χώρους ανοιχτούς προς το κοινό, όπως εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, καφέ, θέατρο.
Το εργαστήριο ήταν αρχικά μονώροφο πέτρινο κτίσμα ορθογωνικής κάτοψης και αργότερα διώροφο κάτοψης Τ, με τη θέση του να παραμένει πάντα στο κέντρο του οικοδομικού τετραγώνου, όπου σε ένα τυπικό σημερινό τετράγωνο βρίσκουμε τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών. Τα γύρω χαμηλά σπίτια του τετραγώνου και τα κενά οικόπεδα δίνουν τη θέση τους σε πολυκατοικίες. Το κτίριο χάνει σταδιακά την οπτική επαφή με το δρόμο.
Η πρόταση μας δίνει στο οικοδομικό τετράγωνο τον κοινόχρηστο χώρο που έχει ανάγκη, χωρίς να εξαφανίζει ένα κτίριο που η θέση του και η λειτουργία του μπορούν να γίνουν ένας σημαντικός πόλος έλξης για την περιοχή, μια περιοχή που αναβαθμίζεται συνεχώς και αποκτάει χώρους για πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ακολουθεί την λογική με την οποία το κτίριο επεκτάθηκε μέχρι τώρα. Βασίζεται στη διατήρηση του κελύφους του υφιστάμενου κτιρίου και στην επέκταση του με επιμήκεις όγκους που διατρυπούν το κέλυφος του κτιρίου με σκοπό να φτάσουν στους δρόμους. Η πρόταση μας προσπαθεί να προλάβει τον περαιτέρω εγκλωβισμό του κτιρίου από τους όγκους των πολυκατοικιών, επεκτείνοντας το σε γειτονικά οικόπεδα αδόμητα ή με εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Το οικόπεδο είχε ήδη πρόσωπο στις δύο μεγάλες πλευρές του τετραγώνου, ορίζοντας έναν άξονα κάθετο στον βασικό όγκο του κτιρίου. Στην πρόταση μας χαράζουμε έναν διαμπερή άξονα κατά την άλλη διεύθυνση, δημιουργώντας εισόδους και από τις τέσσερις πλευρές. Ο διαμπερής άξονας ξεκινάει από μια φαρδιά υπαίθρια ράμπα που σε «ρουφάει» μέσα στο κτίριο και σε οδηγεί σε έναν ελεύθερο χώρο ύψους 20 μέτρων, στεγασμένο από μία γυάλινη οροφή, που αποτελεί και τον πυρήνα του κτιρίου. Στο χώρο αυτό βρίσκεται ένα μικρό θέατρο με κερκίδες που σε ανεβάζουν στο καφέ. Αυτά, μαζί με κάποιους εκθεσιακούς χώρους και μια βιβλιοθήκη είναι ανοιχτά και στο κοινό. Παράλληλα στον διαμπερή άξονα διατάσσεται ένας γυάλινος επιμήκης όγκος κατακόρυφης επικοινωνίας με ράμπες, που «σκίζει» το μεγάλο συμπαγή όγκο. Το κτίριο συμπληρώνεται από τον διάφανο όγκο της κύριας κατακόρυφης επικοινωνίας με κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα.
Όσον αφορά το εσωτερικό του κτιρίου, οι ανάγκες του κτιριολογικού προγράμματος απαιτούσαν κλειστούς επιμέρους χώρους, έτσι εκμεταλλευόμενοι το ύψος των 8 μέτρων των δύο ορόφων του κτιρίου, δημιουργούμε μεταλλικά «κουτιά» κοντά στην ανθρώπινη κλίμακα για να εξασφαλίσουμε χώρους βοηθητικούς, εκθεσιακούς, γραφεία καθηγητών αλλά κυρίως χώρους διδασκαλίας.