Στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, πάνω στην οροσειρά της Ροδόπης, βρίσκεται η παραγκούπολη – λουτρόπολη των Θερμιών. 120 περίπου καλύβες, κατασκευασμένες από κάθε λογής υλικό φιλοξενούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, αποτελούμενη από κυνηγούς και παραθεριστές. Ορισμένες απ’ αυτές τις καλύβες είναι λουτρά ανοιχτά στον κόσμο. Οι υπόλοιπες είναι καταλύματα.
Σκοπός του Δήμου Παρανεστίου, στον οποίο ανήκει η περιοχή των λουτρών, είναι να την εκμεταλλευτεί τουριστικά, αντικαθιστώντας την παραγκούπολη με σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις και χώρους φιλοξενίας.
Η αντιπρότασή μας σε αυτήν την προοπτική του Δήμου, είναι η δημιουργία ενός νέου κτηρίου σε γειτνίαση με τον υπάρχοντα οικισμό, και παράλληλα η δημιουργία μέσα σ’ αυτό, μιας δεύτερης κοινότητας αλληλοεξαρτώμενης με την παλιά. Φιλοδοξούμε, έτσι, να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους ενοίκους της περιοχής, καθιστώντας τους μεν απαραίτητους στους δε.
Αν και ο οικισμός των Θερμιών έχει μια προσθετική λογική στην δομή του, εμείς επιλέξαμε να αφαιρέσουμε τμήματα του γρανιτοειδούς βουνού, ώστε οι χώροι που θα προκύψουν να γίνουν υποδοχείς των λειτουργιών που προτείνουμε. Μια γραμμική πλατεία παράλληλη με το ρέμα που περνά δίπλα απ’ τα Θερμιά, φιλοξενεί τις λουτρικές δραστηριότητες του συγκροτήματος. Οι χωρικές ποιότητες που φέρει αυτή η πλατεία, έχουν προκύψει ύστερα από έρευνα στον παλιό οικισμό. Πέντε επιπλέον μικρότερες πλατείες, κάθετες στην προηγούμενη, δημιουργούν ανάμεσα τους τέσσερις βραχίονες βουνού. Οι βραχίονες δεν καλύπτονται με κάποιο υλικό, μιας και ο γρανίτης της περιοχής είναι τέτοιας ποιότητας που το επιτρέπει αυτό. Ακόμη και η φύτευση πάνω απ’ αυτούς διατηρείται εν μέρει.
Μέσα στους βραχίονες και σε διάφορα ύψη, έχουν ανοιχθεί τρύπες, στις οποίες τοποθετούνται τα δωμάτια φιλοξενίας.
Πέρα από τα δημόσια λουτρά, κάθε κατοικία έχει και το δικό της ατομικό λουτρό. Όλα αυτά τα λουτρά, με τον τρόπο που εντάσσονται στα δωμάτια, αιωρούνται εν μέρει πάνω από τις πέντε πλατείες.