Η πόλη της Τρίπολης τοποθετείται ανατολικά του όρους Μαινάλου στην καρδιά της Αρκαδίας. Παρόλο που η ιστορία της δεν είναι πολύ παλαιά, αποτέλεσε ένα σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο λόγω κυρίως της αξιόλογης γεωγραφικής της θέσης.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας της διπλωματικής εργασίας, ως οικόπεδο μελέτης επιλέχθηκε η πλατεία Άρεως, στην πόλη της Τρίπολης. Η πλατεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας αξιόπιστος μάρτυρας που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την εξελικτική πορεία του τόπου μέσα στο χρόνο.
Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η εφαρμογή ενός project το οποίο θα μετατρέψει την πλατεία σε ένα ισχυρό τοπόσημο αναφοράς που θα αναδεικνύει τον πολιτισμικό χαρακτήρα αυτής και συγχρόνως θα αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η πλατεία διατηρεί την χρόνια επίπεδη μορφή της. O χώρος που επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως υποδοχέας δράσεων και δραστηριοτήτων είναι το κτηριακό μέτωπο που βρίσκεται κατά μήκος της πλατείας. Η διαμόρφωση αυτού δεν στοχεύει στην επισκίαση της. Αντίθετα, την πλαισιώνει, την ενισχύει και την αναδεικνύει σε έναν πυρήνα πολιτιστικών εξελίξεων για την πόλη, όπως ίσχυε και στο παρελθόν.
Στο μέτωπο κατά μήκος της πλατείας, αναπτύσσεται και εξελίσσεται ένας πολυπρογραμμματικός πυκνωτής, ο οποίος συγκεντρώνει δράσεις και λειτουργίες, τόσο από το παρελθόν όσο και σύγχρονες, και τις διαμορφώνει και τις εντάσσει στο συγκεκριμένο χώρο. Με την συνεργασία και την συμβίωση αυτών, δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα, μέσα από την εναλλαγή χώρων, εικόνων, ατμοσφαιρών και με τη βοήθεια των οπτικοακουστικών μέσων που εφαρμόζονται, να εκπαιδεύεται, να αποκτά γνώσεις και εμπειρίες, στα πλαίσια πάντα της διασκέδασης και της αναψυχής.
Ο τρόπος με τον οποίο φορτίζεται και επαναλειτουργεί ο δημόσιος αυτός χώρος της πλατείας, στοχεύει στο να αποτελέσει παράδειγμα για την γενικότερη ενεργοποίηση ανεκμετάλλευτων και παραγκωνισμένων χώρων στον ιστό της πόλης με βασικό κανόνα ανάπτυξης το δίπολο εκπαίδευση-αναψυχή.