Αντλώντας στοιχεία από την περίοδο του μεσοπολέμου στη Γερμανία, την τότε αποκαλούμενη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η εργασία ερευνά τη συσχέτιση πολιτικής και τέχνης, πιο συγκεκριμένα αναζητά το πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που γέννησε το μοντέρνο κίνημα, στην τέχνη και κυρίως στην αρχιτεκτονική.
Παρουσιάζεται η ζωή της Δημοκρατίας, από το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την άνοδο στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, προκειμένου να κατανοηθεί η κοινωνική κατάσταση της περιόδου. Περιγράφονται τα κύρια ρεύματα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας (νταντα, σουρεαλισμός και εξπρεσιονισμός), αμέσως πριν και μετά τον πόλεμο, με γνώμονα τη θέση τους απέναντι στην πραγματικότητα που τον γέννησε. Λόγω της ιδιαίτερης πολιτισμικής κληρονομιάς της Γερμανίας (Γκαίτε, Νίτσε) επιχειρείται ένας προσδιορισμός δύο διαφορετικών εννοιών: κουλτούρα και πολιτισμός, που συχνά συγχέονται.
Στη συνέχεια μελετάται η σχολή του Μπάουχαους, που συμβάδισε χρονικά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Δεν γίνεται μια πιστή ιστορική καταγραφή της πορείας του ιδρύματος, αλλά χρησιμοποιούνται αποσπασματικά γεγονότα που αναδεικνύουν τους πολιτικούς παράγοντες και τις ιδεολογικές συγκρούσεις που διαμόρφωναν το εκάστοτε παραγόμενο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος εφαρμοσμένης τέχνης. Παρακολουθείται η μεταβολή των επιλογών του ιδρύματος ανάλογα με τους ανθρώπους που κατείχαν τη θέση του διευθυντή: Γκρόπιους, Μάγυερ και Μης.
Διευρύνοντας το πεδίο παρατήρησης, παρουσιάζεται η τοποθέτηση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων απέναντι στο στιλ Μπάουχαους και το πώς αυτό προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα. Τέλος, με αφορμή την μεταγενέστερη, μεταμοντέρνα κριτική που ασκήθηκε στο Μπάουχαους, γίνεται μια κριτική, με βάση τη σημερινή, πολιτικά φορτισμένη συγκυρία, στην βιομηχανική κατεύθυνση που είχε η σχολή.
Στο παράρτημα αντλούνται αποσπάσματα, μεταφρασμένα από τα ιταλικά, του βιβλίου ‘‘Η κόκκινη μαγείρισσα’’ (τίτλος πρωτοτύπου: La cuoca rossa). Το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει γραφτεί από τη συγκέντρωση των απομνημονευμάτων της κόκκινης μαγείρισσας, μιας κομμουνίστριας φοιτήτριας του Μπάουχαους και παρουσιάζει ενδιαφέροντα σημεία για την καθημερινότητα μέσα στη σχολή.