Στα πλαίσια της ερευνητικής μας εργασίας τέθηκαν δυο κύριοι στόχοι προς υλοποίηση. Ο πρώτος στόχος μας ήταν η μελέτη των ηλιακών συστημάτων θέρμανσης, δίνοντας έμφαση στα συστήματα παθητικού τύπου και ο δεύτερος, η μελέτη και ο σχεδιασμός μιας νέας μορφής ηλιακού παθητικού συστήματος θέρμανσης αέρα. Κατά την πορεία σχεδιασμού του συστήματος, ο τρόπος λειτουργίας του παραλλάχθηκε, πέραν της θέρμανσης αέρα, σε σύστημα θέρμανσης νερού και σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση φωτοβολταϊκού. Έτσι η ερευνά μας χωρίστηκε σε δυο μέρη, τη θεωρητική μελέτη των ηλιακών συστημάτων και την μελέτη σχεδιασμού ηλιακού συστήματος.
Αναλυτικότερα, κατά την εισαγωγή της εργασίας, παρουσιάζονται στον αναγνώστη γενικά οι τύποι ηλιακών συστημάτων θέρμανσης, που υφίστανται σήμερα, ενώ στην συνέχεια του ερευνητικού παραθέτονται οι μορφές των συστημάτων παθητικής λειτουργίας. Στο σημείο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας τους, τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματά τους, όπως και οι διαφορετικές παραλλαγές και εφαρμογές τους. Κλείνοντας το πρώτο μέρος της ερευνητικής μας εργασίας αναπτύσσεται ο τρόπος λειτουργίας των θερμοσιφωνικών πανέλων, που είναι και το είδος του συστήματος που επιλέχτηκε να σχεδιαστεί.
Στο δεύτερο μέρος της ερευνητικής εργασίας, παρουσιάζεται η μελέτη και ο σχεδιασμός του ηλιακού παθητικού συστήματος θέρμανσης που σχεδιάστηκε. Σε αυτό το σημείο, αναφέρεται στο που στηρίχτηκε ο σχεδιασμός και η κυψελοειδής μορφολογία του συστήματος, όπως και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τα βήματα που ακολουθούνται ώστε να γίνει η εγκατάσταση του σε κτίριο και ο τρόπος λειτουργίας του. Η ιδία μεθοδολογία ακολουθείται και στο σύστημα θέρμανσης νερού όπως και στο φωτοβολταϊκό σύστημα.
Οι δυο παραλλαγές του συστήματος που σχεδιάστηκαν αποσκοπώντας στην βελτίωση της αισθητικής απόδοσής του σε όψη κτιρίου « Πράσινες κυψέλες» και «Κυψέλες παράθυρα» ολοκληρώνουν την ερευνητική μας εργασία.