Η Κρήτη αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτέλεσε τόπο συνάντησης διαφόρων πολιτισμών ανά τους αιώνες, με αποτέλεσμα την άφθονη πολιτιστική της ποικιλομορφία.
Όπως είναι φυσικό, η τοπική αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε στις διάφορες χρονικές περιόδους δεν αποτέλεσε ένα αυτόνομο φαινόμενο, αλλά επηρεάστηκε από τα στοιχεία που τις μετέφεραν οι κατάκτητες, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Άραβες και, σημαντικότεροι για το νησί ως προς την επιρροή τους, Ενετοί. Στα έργα της λαικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας είναι εμφανής ο αρχαικός χαρακτήρας, εμπλουτισμένος με δάνεια και ξένες επιδράσεις, εναρμονισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρείται πάντα η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Μινωικός, Βυζαντινός, Ενετικός και Οθωμανικός πολιτισμός συνυπάρχουν με την κρητική λαική αρχιτεκτονική και μας προσφέρουν έναν σημαντικό αριθμό κτισμάτων, αντιπροσωπευτικών για το πως προσαρμόστηκαν τα στοιχεία της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της Δύσης στις τοπικές συνθήκες και πηγή πληροφόρησης για τα στοιχεία που επηρέασαν την εξέλιξη της αστικής και αγροτικής κατοικίας στο νησί. Τα κτίσματα αυτά έχουν επιβιώσει σε σημαντικό βαθμό από τις καταστροφές και τη φθορά του χρόνου.
Ξεκινώντας από μία σύντομη ανασκόπηση της ιστορικής και πολιτιστικής εξέλιξης του νησιού και αφού αναφερθούν τα στοιχεία που επηρέασαν την ανάπτυξη της περιοχής, θα γίνει περιγραφή των τυπολογιών των κτισμάτων και των επιμέρους στοιχείων, και θα αναφερθούν τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής τους.
Στη συνέχεια θα μελετηθεί συγκεκριμένο κτίσμα, αντιπροσωπειτικό της λαικής αρχιτεκτονικής, με σκοπό τη διερεύνηση της ενεργειακής του συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, σκοπός της έρευνας είναι, μετά από διερεύνηση των υλικών κατασκευής του κτιρίου και την αναπαραγωγή, όσο αυτό είναι εφικτό, ρεαλιστικού μοντέλου για την προσομοίωση του μέσω σχεδιαστικών προγραμμάτων, να εκτιμηθούν οι θερμικές συνθήκες και οι συνθήκες φωτισμού που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Τέλος, θα προταθούν τρόποι επέμβασης για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου, ώστε να είναι γνωστή η απόδοση του σε ενδεχόμενη επανάχρηση, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οι τρόποι αυτοί επέμβασης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατ’ επέκταση στο σύνολο των παραδοσιακών κτισμάτων της Κρήτης.