Η Κύπρος εκτός από την πλούσια ιστορία της και τον πολυδιάστατο πολιτισμό της, χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία επηρεάστηκε και από τους τόσους κατακτητές που πέρασαν από το νησί.
Τα Λεύκαρα, βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της οροσειράς του Τροόδους, και διοικητικά υπάγονται στην επαρχία Λάρνακας. Αποτελούν ίσως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά της Κύπρου αφού η πλούσια ιστορία τους – όπως φανερώνουν και τα ευρήματα - ανάγεται από την Γεωμετρική Εποχή μέχρι και την Ελληνιστική Περίοδο. Το χωριό πήρε το όνομά του από τα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής (Λευκά Όρη - Λεύκαρα).
Η αρχιτεκτονική του οικισμού πέρασε από διαφορετικές φάσεις εκφράζοντας τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αστικοποίηση της κοινωνίας, καθώς και από τις επιρροές των κατακτητών (κυρίως επί Αγγλοκρατίας).
Η παραδοσιακή κατοικία στα Λεύκαρα περιλαμβάνει τα δωμάτια διημέρευσης και ανάπαυσης, καθώς και χώρους απαραίτητους για την οικιακή οικονομία, τις αγροτικές ασχολίες, και αργότερα τις εμπορικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών της. Όπως είναι διαμορφωμένα όλα τα δωμάτια της Λευκαρίτικης κατοικίας – το δίχωρο, το σώσπιτο, ο ηλιακός, το μακρινάρι κλπ. - καθώς επίσης και η σωστή χωροθέτηση και διαμόρφωση της αυλής, δημιουργεί ένα μικροκλίμα που μετριάζει το κλίμα το οποίο επικρατεί στο εξωτερικό.
Σκοπός της παρούσας έρευνας, μέσα από σύντομη επισκόπηση κλιματολογικών συνθηκών της Κύπρου, ιστορικών στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μελέτη κτιρίων ως προς τις σχεδιαστικές επιλογές και κατασκευαστικές πρακτικές, τυπολογίες κτισμάτων και επιμέρους στοιχείων, υλικών και τρόπων κατασκευής, και λαογραφικών συνηθειών είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των κτιρίων. Να παρουσιάσει εν ολίγοις πολλές από τις περιπτώσεις, όπου χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές τεχνικές και κατασκευαστικές πρακτικές, για να ελέγξουν το τοπικό περιβάλλον.
Τα σπίτια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής δεν είναι φαντάσματα από μια προηγούμενη εποχή, αλλά είναι ζωντανές αποδείξεις της δυνατότητας να διατηρήσει το χαρακτήρα του χωριού ζωντανό. Τα παραδοσιακά σπίτια, ως έκφραση της πραγματικής δημιουργίας, γεμάτα με παράδοση αιώνων , αξίζει να διατηρηθούν και να μελετηθούν.
Μπορούν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα όπου άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, προσάρμοσαν την αρχιτεκτονική τους σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης αρχιτεκτονική, με απλά και πρακτικά μέσα. Πολλές ιδέες που βρίσκονται στην πρωτόγονη αρχιτεκτονική μπορούν να ενσωματωθούν στα σύγχρονα σχέδια για να προωθήσουν την αρμονία με τη φύση αντί της κυριαρχίας της τεχνολογίας.