Η ιστορία των πλακιδίων προέρχεται από τα προϊστορικά χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, διακοσμηθήκαν με ποικίλα θέματα, οι τεχνικές παραγωγής εξελίχθησαν για να έχουμε σήμερα πολλά είδη πλακιδίων και εξαπλωθήκαν σε όλον τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά και τα τσιμεντοπλακίδια, τα οποία διακοσμήσανε και συνεχίζουν να διακοσμούνε πατώματα κτιρίων τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και σε όλον τον κόσμο για περισσότερο από εκατό χρόνια και που προσέφεραν μια τεράστια ποικιλία σχεδίων δημιουργώντας πατώματα που παρέπεμπαν σε σχέδια χαλιού.
Το συγκρότημα Μεφσούτ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που παραμένει για χρόνια κλεισμένο και εγκαταλειμμένο στην συμβολή των οδών Πολυμέρη και Ιατρού Τζάνου στην πόλη του Βόλου, κρύβει μέσα του καλά κρυμμένα τα μυστικά της παραγωγής των ποιοτικών μωσαϊκών και ψηφιδωτών πλακιδίων, που κατέστησαν το εν λόγω εργοστάσιο σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια των Βαλκανίων στο είδος του.
Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν και συγκροτούν την ερευνητική μου εργασία στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα γίνει μία προσπάθεια να γνωρίσουμε λίγα πράγματα για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου και τις σχέσεις τους, τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν μέσα στο εργοστάσιο, για τον τρόπο παραγωγής και εφαρμογής των τσιμεντοπλακιδίων και για το πώς συνέβαλλε η ύπαρξη του στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της περιοχής.