Το συγκεκριμένο ερευνητικό θέμα μελετά, στα πλαίσια του Αστικού Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, την περίπτωση χρήσης πράσινων επιφανειών, καθέτων και οριζόντιων, στο κτιριακό περιβάλλον και παρουσιάζει την πρόταση ενός βιοκλιματικού στοιχείου, ενός φυτεμένου προβόλου.
Αρχικά παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα φυτεμένα δώματα, γίνεται εκτενής και αναλυτική μελέτη της εξέλιξής τους, των κατηγοριών τους σύμφωνα με τον τρόπο κατασκευής τους, των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους. Εν συνεχεία ακολουθεί ομοίως έρευνα για τη φύτευση στον κατακόρυφο άξονα, με μελέτη των κάθετων πράσινων τοίχων και των αντίστοιχων τύπων τους και παραδειγματικών εφαρμογών τους, διαπιστώνοντας την ανάδειξη ενός ανερχόμενου, καινοτόμου μοτίβου αρχιτεκτονικής.
Ως απόρροια της έρευνας ακολουθεί η πρόταση ενός φυτεμένου προβόλου, με σκοπό την ανάπλαση των όψεων του Δημοτικού Μεγάρου Σκενδεράνη, που βρίσκεται στην πόλη του Βόλου στο νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη αυτή κατασκευή, προτείνεται η υδροπονική καλλιέργεια του φυτού της φράουλας. Ως συνολικό αποτέλεσμα δημιουργείται ένα δεύτερο κέλυφος στο κτίριο, με στόχο τη βελτίωση των εσωτερικών ηλιακών κερδών, την θερμική άνεση της επαγγελματικής στέγης αντιμετωπίζοντας το υπαρκτό πρόβλημα της υπερθέρμανσης και θάμπωσης λόγω των υπέρμετρων υαλοστασίων των όψεων ενώ παράλληλα δημιουργείται μια ευχάριστη εξωτερική ατμόσφαιρα στον αυστηρό πολεοδομικό ιστό των οδών Δημητριάδος, Σκενδεράνη και Τοπάλη.
Τέλος, η προτεινόμενη κατασκευή παρουσιάζεται με σχέδια και φωτορεαλισμό, εξηγείται η λειτουργία της και παρατίθονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα σκίασης του Μεγάρου.