Στο παρελθόν, το κλίμα της γης έχει πολλές φορές μεταβληθεί ως αποτέλεσμα φυσικών αιτίων. Όμως, οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και αυτές που προβλέπονται στο μέλλον, οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Δισεκατομμύρια τόνοι CO2 εκπέμπονται ετησίως με αποτέλεσμα την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εκπομπές οι οποίες οφείλονται στην κατανάλωση ενέργειας. Σημαντική είναι η συμμετοχή του οικιακού τομέα στο ισοζύγιο της ενέργειας που καταναλώνεται αφού για την Ελλάδα, η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί στο 32% του συνόλου.
Γι αυτόν το λόγο, ο προσανατολισμός σε μια πιο ενεργειακά αποδοτική κατοικία φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Μέσα από κατοικίες που εξοικονομούν ενέργεια σεβόμενες το περιβάλλον, αναζητείται διέξοδος στο πρόβλημα. Σημαντικά μέτρα και λύσεις σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε στάδιο εφαρμογής΄ το πλέον σημαντικό είναι η ψήφιση και εφαρμογή του Ελληνικού κανονισμού για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων: «Νόμος 3631 – Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων». Ο κανονισμός αυτός, θέτει όρια ενεργειακής κατανάλωσης ανά τύπο κτιρίου τα οποία επιβάλει μέσα από τη διαδικασία επιθεώρησης κτιρίων. Το μέτρο αυτό μέχρι το τέλος του 2016 προβλέπεται να έχει μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τα κτίρια.
Με έναυσμα το περιβαλλοντικό πρόβλημα και την αναζήτηση της επίλυσής του μέσα από τον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων, υπήρξε η αιτία για τη δημιουργία πολλών, μη κρατικών, ετικετών πιστοποίησης. Οι ετικέτες αυτές αποσκοπούν στην βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιριακού τομέα και δίνονται μόνο σε εκείνα τα κτίρια, όπου συμμορφώνονται στις λύσεις και στους περιορισμούς, όπου αυτές ορίζουν. Μία από τις σημαντικότερες ετικέτες πιστοποίησης είναι η Passive House, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανίατο 1990 και άρχισε σταδιακά να εξαπλώνεται σε όλη την Κεντρική Ευρώπη καταλήγοντας να εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή ακόμη και σε νότια θερμά κλίματα.
Τα Passive House κτίρια διέπονται από μια σειρά από αυστηρά ορισμένες αρχές που αφορούν κυρίως τον τρόπο κατασκευής του κτιρίου και τις μεθόδους θέρμανσης, ψύξης και αερισμού. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θερμομόνωση, στην αεροστεγάνωση και στον αερισμό του κτιρίου με μηχανικό τρόπο και περιορίζοντας τις τιμές κατανάλωσης για θέρμανση (≤ 15 kWh/m²/έτος) καθώς και το μέγεθος της πρωτογενούς ενέργειας (≤ 120 kWh/m²/έτος), προκύπτουν κατασκευές εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης.
Με κύριο άξονα την εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενη κατοικία στο Βόλο γίνεται μελέτη, μέσω προσομοίωσης, των απαιτήσεων της κατοικίας σε ενέργεια. Στη συνέχεια δημιουργείται ένα νέο πιο βελτιωμένο ενεργειακά μοντέλο μέσα από την προσέγγιση των αρχών του Passive House κανονισμού. Προτείνοντας νέα πιο αυξημένα επίπεδα μόνωσης των δομικών στοιχείων της κατασκευής, υψηλή αεροστεγάνωση, υψηλής τεχνολογίας παράθυρα, σκίαστρα στις γυάλινες επιφάνειες και ψύξη μέσω νυχτερινού αερισμού, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των απαιτήσεων της κατοικίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο σενάριο της υφιστάμενης κατάστασης.