Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή και την ιστορία του κινηματογράφου. Σήμερα, η κύρια λιμενική χρήση της πρώτης προβλήτας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τριών μουσείων, Κινηματογράφου, Φωτογραφίας και Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και πολλών αιθουσών κινηματογράφου και πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχουν αναδείξει το χώρο του λιμανιού σε ένα περιβάλλον με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.
Η πρόταση αφορά στη δημιουργία Ταινιοθήκης - Κέντρου Κινηματογραφικών Ερευνών στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού απέναντι από το μουσείο Κινηματογράφου. Η Ταινιοθήκη αποτελεί έναν πολιτιστικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, τη συγκέντρωση, τη διάσωση και την προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς. Σήμερα η Ταινιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα του μουσείου Κινηματογράφου, έχει περιορισμένη λειτουργία λόγω έλλειψης χώρου κι ελλιπή υποδομή. Έτσι, με τη μεταφορά της ήδη υπάρχουσας λειτουργίας της Ταινιοθήκης από το μουσείο Κινηματογράφου προτείνεται η δημιουργία ενός οργανωμένου πλέον χώρου με κατάλληλη υποδομή, που να συνδυάζει παράλληλα δραστηριότητες κινηματογραφικής έρευνας.
Αρχικό concept της σύνθεσης αποτελεί η δημιουργία μιας οθόνης στην κύρια όψη του κτιρίου, ορατή από την παραλία της πόλης.
Στόχο της σύνθεσης αποτελεί η σύνδεση του κτιρίου με το μουσείο Κινηματογράφου λόγω της συσχετιζόμενης μεταξύ τους λειτουργίας αποθήκευσης κινηματογραφικού υλικού, και η δημιουργία μιας δημόσιας διαδρομής που ξεκινά από το μουσείο Κινηματογράφου και καταλήγει μέσα στον ίδιο το κτιριακό οργανισμό. Η διαδρομή αυτή συσχετίζεται με τη λειτουργία της Ταινιοθήκης, και αποτελείται και από άλλες επιμέρους δημόσιες διαδρομές που λειτουργούν με βάση τις ήδη υπάρχουσες χρήσεις της προβλήτας.
Το κτίριο μορφολογικά συντίθεται από δύο διαφορετικά περιβλήματα. Το ένα στεγάζει τις κύριες χρήσεις της Ταινιοθήκης, αποτελεί το κλειστό κι εσωστρεφές τμήμα του κτιρίου, ενώ το άλλο έχει πιο δημόσιο χαρακτήρα και φέρει λειτουργίες που αφορούν τον επισκέπτη και το ευρύ κοινό. Η διακριτή υπόσταση των βασικών στοιχείων μιας κινηματογραφικής αίθουσας - καμπίνα προβολής, πλατεία, οθόνη - αποτέλεσε όργανο της σύνθεσης του κεντρικού τμήματος του αιθρίου.
Η προβλήτα στη σύνθεση του κτιρίου λειτουργεί ως σταθμός των πλοίων, που σήμερα έχουν ψυχαγωγική δραστηριότητα και σε καθημερινή βάση διασχίζουν το Θερμαϊκό, και δημιουργεί ένα θαλάσσιο άξονα με μέτωπο στην παραλία της πόλης.