Η παρούσα έρευνα επιδιώκει την αξιολόγηση της μακέτας ως αναπαραστατικό εργαλείο στις μελέτες φωτισμού, μέσω της προσέγγισης του θέματος τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κατασκευής και χρήσης μακέτας για ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση των συνθηκών φωτισμού επιλεγμένου χώρου. Στόχο της έρευνας, αποτέλεσε η διαπίστωση της σημασίας της αναπαράστασης του φωτισμού ενός χώρου, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού του, μέσω της χρησιμοποίησης αξιόπιστων εργαλείων που να βασίζονται στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου οπτικού συστήματος και της ανθρώπινης αντίληψης και να παρέχουν ποιότητα στην αναπαράσταση σε σχέση με την αληθοφάνεια.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, την καλύτερη κατανόηση του θέματος και εντέλει την παραγωγή συμπερασμάτων, απαραίτητη κρίθηκε πρωτίστως, η εισαγωγή στα χαρακτηριστικά του φυσικού φωτός (αφού αποκλειστικά με αυτό ασχολείται η έρευνα) και τη συμπεριφορά του στα διάφορα περιβάλλοντα, καθώς και στον τρόπο αντίληψης των ποικίλων εκφάνσεών του από τον άνθρωπο. Στη συνέχεια, χρήσιμη αποδείχθηκε, η διερεύνηση των μεθόδων μελέτης του φυσικού φωτός και της σημασίας του, τόσο στην ποιότητα του σχεδιασμού και την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ανθρώπινη υγεία και ποιοτική διαβίωση.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για αναπαράσταση των συνθηκών φωτισμού, μέσω μοντέλου υπό κλίμακα είναι ένα βυζαντινό μνημείο, ορθογώνιο κτίσμα, με κατεστραμμένη οροφή στην περιοχή της Λάρισας. Στα πλαίσια της έρευνας, αναπτύσσεται σύστημα κάλυψης και φωτισμού του εσωτερικού του χώρου με ορισμένες εναλλακτικές περιπτώσεις. Ως θεωρητικό υπόβαθρο, μελετώνται διάφορες στρατηγικές και συστήματα φυσικού φωτισμού καθώς και οι παράγοντες απόδοσής τους. Με δεδομένη τη μελλοντική χρήση του προς μελέτη κτιρίου, ως μουσείο κεραμικών και ψηφιδωτών, διερευνώνται οι βασικές αρχές φωτισμού των εκθεσιακών χώρων καθώς και οι περιορισμοί στην ένταση και τον τρόπο χρήσης του φωτός με σκοπό την προστασία των εκθεμάτων.
Στη συνέχεια και μετά την κατασκευή της μακέτας, πραγματοποιούνται μετρήσεις με τα απαραίτητα όργανα και τη χρήση ηλιακής τράπεζας και τεχνητού ουρανού για την ποσοτική αποτίμηση των συνθηκών φωτισμού καθώς και ποιοτική αξιολόγηση μέσω φωτογραφίσεων. Υπάρχουσες μελέτες καταδεικνύουν ότι στις μελέτες φωτισμού, οι μακέτες τείνουν να υπερτιμούν τα επίπεδα φωτισμού σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση, η σύγκριση δεν είναι εφικτή, οπότε συμπεράσματα για την απόδοση του μέσου όσον αφορά την προσέγγιση των πραγματικών συνθηκών, δεν είναι δυνατό να παραχθούν.
Στη συγκεκριμένη έρευνα, μέσω της κατασκευής της μακέτας και εκτίμησης της επίδρασης διαφορετικών επιλογών στις συνθήκες φωτισμού του χώρου, επιχειρείται η εξοικείωση με τη μέθοδο της μακέτας ως εργαλείο αναπαράστασης και τη διαδικασία μετρήσεων, η εισαγωγή στους κανόνες κατασκευής της και η διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τις στρατηγικές αξιοποίησης του φυσικού φωτός.