Η έρευνα αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 στα πλαίσια του ερευνητικού θέματος με τίτλο, «Το Βιομηχανικό κτίριο -χώρος κατοικίας και γραφειακός χώρος-». Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενό του είναι η καταγραφή των βιομηχανικών κτιρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί και μετατραπεί σε χώρους κατοικίας και γραφειακούς χώρους. Από τα 22 βιομηχανικά κτίρια, που παρουσιάζονται, τα 9 βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού καταγράφηκαν τα πιο χαρακτηριστικά βιομηχανικά κτίρια που λειτουργούν με τις αυτές νέες χρήσεις. Συγκεκριμένα, η έρευνα είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια, για την καλύτερη κατανόησή της.
Κεφάλαιο Α -ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ρίζες της βιομηχανικής επανάστασης και σχολιάζεται η προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς και το φαινόμενο επανάχρησης των βιομηχανικών κτιρίων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην επανάχρηση των βιομηχανικών κτιρίων ως μουσεία «του εαυτού τους» και χώροι πολιτισμού στην Ελλάδα.
Κεφάλαιο Β -ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ
Στο κεφάλαιο αυτό αναλύονται οι όροι κατοικίας και εργασίας καθώς και τα κοινά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών κτιρίων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ - ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΕΛΕΓΧΟΙ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ
Το κεφάλαιο αυτό διαπραγματεύεται την πολεοδομική-χωροταξική παράμετρο, την ανασύνταξη σε δομικό επίπεδο του κτιρίου αλλά και τη διαχείριση των δεσμεύσεων της υφιστάμενης κατάστασης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ -ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται τα παραδείγματα επανάχρησης των βιομηχανικών κτιρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, που έχουν μετατραπεί σε χώρους κατοικίας και γραφειακούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται καταγραφή και ανάλυση 22 βιομηχανικών κτιρίων που ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε -ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το τελευταίο κεφάλαιο διαπραγματεύεται συνολικά το ζήτημα της επανάχρησης των βιομηχανικών κτιρίων και την επιτυχία απόδοσης νέων χρήσεων σε κτίρια που έχουν περιέλθει σε αποσύνθεση στο πέρασμα του χρόνου.