Αρχικός σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο αστικό κέντρο της πόλης με στόχο την βελτίωση τους με στοιχεία από την διεθνή βιβλιογραφία.
Η μελέτη αυτή επιχειρεί μια προσπάθεια προσέγγισης του βιοκλιματικού σχεδιασμού αστικών υπαίθριων χώρων και την εφαρμογή του σε συγκεκριμένο τομέα του αστικού ιστού της Λάρισας με στόχο την βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών της.
Λόγω της έλλειψης ενημέρωσης μεγάλου μέρους του ευρύτερου κοινού της πόλης, όσο αφορά το πώς η βιοκλιματική σχεδίαση μπορεί να αποδώσει οφέλη σε υπαίθριους χώρους μέσα από την καθημερινή τους χρήση, επιχειρείται μια πρώτη εξέταση των πιθανών βελτιώσεων που μπορεί να υποστεί ένας από τους κεντρικότερους τομείς της πόλης, η πλατεία Ταχυδρομείου.
Η τάση αδιαφορίας των πολιτών και των δημοτικών αρχών για την καλύτερη εικόνα των οικοδομών και την εναρμόνιση τους με το ευρύτερο αστικό περιβάλλον, οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές από οικονομικά κυρίως αίτια, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των χαρακτηριστικών του τοπικού μικροκλίματος και την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων μέσω των εξωτερικών τους επιφανειών.
Η άμεση εφαρμογή των κυριότερων βιοκλιματικών αρχών κρίνεται αναγκαία τόσο για την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Θα εξετασθούν συγκεκριμένα σενάρια σε περιοχή μερικών αστικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης τα οποία σχετίζονται 1. Με την επιλογή υλικών 2. Την αστική γεωμετρία και θα οδηγούν στη βελτίωση της θερμικής άνεσης.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου είναι η ακόλουθη:
· Βιβλιογραφική διερεύνηση των αναφορών και μελετών για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην βελτίωση της θερμικής άνεσης μιας περιοχής και ιδιαίτερα για την συμβολή των υλικών.
· Ανάλυση του περιβάλλοντος της περιοχής μελέτης.
· Πραγματοποίηση μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής.
· Υπολογισμοί, μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μέτρησης για την εύρεση των δεικτών θερμικής άνεσης και σχολιασμός των στοιχείων μέτρησης.
· Εφαρμογή προγράμματος CANYONμε στόχο την μελέτη της επίδρασης των υλικών και της ανακλαστικότητας τους στην βελτίωση της θερμικής άνεσης στην περιοχή μελέτης.
· Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
· Επέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή της πλατείας και γύρω από αυτή σε δυο γειτονικές αστικές χαράδρες.
· Αλλαγή των υλικών στις επιφάνειες των κτηρίων και τα δάπεδα της πλατείας και δημιουργία υδάτινων καναλιών.
Οι υδάτινες επιφάνειες εξισορροπούν την θερμοκρασία των ανοικτών χώρων και αυξάνουν το ποσοστό υγρασίας του. Η σωστή φύτευση εξασφαλίζει την επιθυμητή σκίαση και αερισμό καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας και του έτους, ενώ παράλληλα προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, ρύθμιση της ταχύτητας του αέρα, μείωση του αστικού θορύβου και απορρόφηση αέριων ρυπογόνων ουσιών. Με την κατάλληλη χρήση υλικών επιτυγχάνεται η αύξηση και η μείωση της θερμοκρασίας, αλλά και η αποφυγή ανακλάσεων.
Από την μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων συμπεραίνουμε τα εξής:
· Την αναγκαιότητα επιλογής και χρησιμοποίησης κατάλληλων υλικών με τέτοιο δείκτη ανακλαστικότητας που να βοήθα στην βελτίωση του αστικού μικροκλίματος .
· Η άμεση εφαρμογή των κυριότερων βιοκλιματικών αρχών κρίνεται αναγκαία τόσο για την εξασφάλιση της θερμικής άνεσης όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.