Το αρχικό θέμα του ερευνητικού μου ήταν μια προσωπική μου αναζήτηση και ανησυχία στο τι είναι τέχνη σήμερα.
Ορισμένα έργα τέχνης, γέννησαν την απορία για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κατατάσσονται.
Το βασικό ερώτημα που έθετα είναι:
«ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ;»
Η εμμονή και ο θαυμασμός προς τις εφήμερες κατασκευές και ότι έχει να κάνει με τέτοιου είδους κατασκευές, σε αντιπαράθεση με σύγχρονα έργα τέχνης με παρόμοια θέματα, ξεκίνησαν μια διαδικασία σύγκρισης και αναζήτησης των διαφορών τους.
Για να μπορέσω να λύσω αυτές τις απορίες μου γύρω από την τέχνη σήμερα, έπρεπε να ερευνήσω όσα περισσότερα μπορούσα γύρω από αυτό το θέμα. Έτσι ανέτρεξα σε ιστορικά βιβλία για να γνωρίσω τι θεωρείτο τέχνη στον παρελθόν. Στο πρώτο κεφάλαιο έκανα εκτενέστερη αναφορά σε αυτό το θέμα. Ανάφερα παδείγματα από πέντε διαφορετικές εποχές: την προϊστορία, την αιγυπτιακή τέχνη, την αρχαία Ελλάδα, την αναγέννηση, και τέλος από τον εικοστό αιώνα- την "αφηρημένη τέχνη".
Ένας άλλος παράγοντας για την κατανόηση της τέχνη σήμερα ή της παραγωγής ενός καλλιτέχνη, είναι η γενική κατάσταση του πνεύματος και των ηθών της εποχής μας. Στο 2ο κεφαλαίο του ερευνητικού μου, επιχείρησα την κοινωνική ανάλυση της εποχής, μιας και ο πολιτισμός και η τέχνη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες (γεωγραφικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς και άλλους) που με την σταθερότητα ή την μεταβλητότητά τους επιδρούν επηρεάζουν και διαμορφώνουν την τέχνη.
Το 3ο κεφαλαίο αφορά την τέχνη σήμερα. Σε αυτό έγινε σύγκριση μιας εικαστικής ομάδας που επέλεξα και της ομάδας των τσιγγάνων.
Στη συνέχεια παραθέτω μια σειρά από θεωρίες και απαντήσεις που μου δόθηκαν και έχω κρατημένες στο σημειωματάριο μου, μιας και αυτό θα αποτελέσει τελικά το ερευνητικό μου. Από δω και πέρα θα γίνει μια παρουσίαση της δουλειάς μου. Θα δείξω βήμα προς βήμα τη διαδικασία μιας έρευνας, ώσπου να φτάσουμε στο δημιουργικό της κομμάτι.
Ως συνέχεια, θεώρησα ότι έπρεπε να συναντήσω και να μιλήσω από κοντά με σύγχρονους καλλιτέχνες. Έτσι έθεσα μια σειρά από ερωτήματα.
Τα πρώτα ερωτήματα θα ήταν προσωπικά, αφού τα βιώματα του καλλιτέχνη παίζουν σημαντικό ρόλο, και τα υπόλοιπα θα αφορούσαν τη τέχνη και τη κατανόηση της δουλειάς του. Δημιούργησα λοιπόν ένα ερωτηματολόγιο.
Σε αυτό το σημείο της ερευνάς, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο και ποια είναι η βαθύτερη αιτία που με απασχολεί τόσο πολύ αυτό το θέμα. Για να βρω τις απαντήσεις και να κατανοήσω όλα αυτά που με απασχολούσαν, Έπρεπε μάλλον να στραφώ προς τον εαυτό μου. Η αναζήτηση αυτή θα αποτελέσει και το 3ο βήμα της ερευνάς μου. Αρχικά έψαξα να βρω με πιο τρόπο μπορούσα να ερευνήσω τον εαυτό. Ο τρόπος που επέλεξα ήταν να δω τον εαυτό μου ως κτίριο, ως ένα αρχιτεκτόνημα. Η ερευνά και η μελέτη του ανθρώπινου σώματος αποτέλεσε το τελευταίο κομμάτι της ερευνάς, και όλα αυτά για να οδηγηθούμε στη νέα μορφή και χρήση του κτιρίου.