Το θέμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι ένα κτιριακό συγκρότημα φιλοξενίας στην πόλη της Βέροιας. Το οικόπεδο εφαρμογής της μελέτης, βρίσκεται στις παρυφές του κέντρου της πόλης, στις όχθες του ποταμού Τριπόταμου, ο οποίος την διασχίζει. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ταυτόχρονα, σε μικρή απόσταση από την περιοχή μελέτης, εντοπίζεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μπαρμπούτας που κατά τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσε την εβραϊκή συνοικία. Παράλληλα σε αυτό το κομμάτι της πόλης εγκαταστάθηκαν και οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία κατά το 1922.
Η ύπαρξη ενός συνεδριακού κέντρου Πανελλαδικής εμβέλειας σε συνδυασμό με το Βαλκανικό κέντρο Αρχιτεκτονικής, που ήδη βρίσκεται στην Μπαρμπούτα, δημιουργεί την ανάγκη για την κατασκευή ενός χώρου που θα μπορεί να καλύψει το υπάρχον κενό όσον αφορά την φιλοξενία ερευνητικών ομάδων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και λοιπών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι, στο κτιριολογικό πρόγραμμα, πέρα από του χώρους διημέρευσης προβλέπονται και χώροι εργασίας, καθώς επίσης και ένας εκθεσιακός χώρος και ένα αμφιθέατρο. Λόγω των χρήσεων που περιλαμβάνει το κτιριακό συγκρότημα, αποκτά και έναν δημόσιο χαρακτήρα αφού απευθύνεται όχι μόνο στις ερευνητικές ομάδες που φιλοξενούνται αλλά και στους κατοίκους της πόλης.
Η έρευνα της εργασίας επικεντρώθηκε κυρίως στην ένταξη του κτιριακού συγκροτήματος φιλοξενίας, σε ένα περιβάλλον όπου το φυσικό στοιχείο έχει μια πολύ έντονη παρουσία ενώ παράλληλα αποτελεί τμήμα αστικής αρχιτεκτονικής.