Στο παρόν Ερευνητικό Θέμα εξετάστηκε ο ενεργειακός ανασχεδιασμός του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γίνεται αναφορά στα κλιματικά δεδομένα της πόλης του Βόλου και αναλύεται ο κτιριακός σχεδιασμός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση (Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ.) η παρούσα διάλεξη διαπραγματεύεται τρία εναλλακτικά σενάρια σχεδιασμού με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
• Αρχικά το ζήτημα του φωτισμού του κτιρίου μελέτης και τίθεται ο προβληματισμός του μη επαρκούς φωτισμού του κεντρικού διαδρόμου του. Παίρνονται μετρήσεις με φωτόμετρο και διαπιστώνεται ότι ο διάδρομος είναι υποφωτισμένος. Έτσι αποφασίζεται η εγκατάσταση ανοιγμάτων οροφής στο στέγαστρο του κτιρίου μελέτης. Η λύση αυτή δίνεται εύκολα αφού η ξεχωριστή «πριονωτή» τυπολογία του στεγάστρου βοηθά στην ιδανικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
• Δεύτερο ζήτημα μελέτης είναι η εγκατάσταση θαμμένων σωλήνων δροσισμού στο έδαφος κάτω από το κεντρικό διάδρομο. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο σωλήνων κατά μήκος του διαδρόμου και την εισαγωγή αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου αφού πρώτα έχει περάσει από βάθος 4 μέτρων περίπου όπου η θερμοκρασία του εδάφους είναι μικρότερη από αυτή του εξωτερικού αέρα. Ο αέρας στη διαδρομή του υπόγεια ψύχεται και εισέρχεται στο κτίριο μελέτης δροσισμένος με αποτέλεσμα τους θερινούς μήνες να έχουμε μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας και εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό του χώρου.
• Τέλος προτείνονται μέθοδοι φυσικού εξαερισμού του κτιρίου και των γραφείων (νέα οροφή).