Απόπειρα ερμηνείας του σχηματισμού και της συγκρότησης του χώρου του σύγχρονου δυτικού λουτρού, μέσα από ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές και ψυχαναλυτικές προσεγγισεις. Ανάλυση μέσα από το τετραπτυχο ουσίες –σώμα –σκεύη-χώρος.
Ουσίες: Προσέγγιση των ιδιοτήτων των σωματικών εκκρίσεων και ερμηνεία της σχέσης του υποκειμένου με αυτές μέσα από τη διαδικασία της αποκειμενοποίησης [abjection]. Αντιλήψεις πάνω στην καθαρότητα και τη μόλυνση: Πώς η βρώμια μπορεί να αποτελεί προϊόν ενός συστήματος ταξινόμησης, ενός συμβολικού συστήματος. Πώς η σκέψη πάνω στη βρωμιά εμπεριέχει τη σχέση της τάξης και της αταξίας, του είναι και του μη είναι, της μορφής και του άμορφου, της ζωής και του θανάτου. Πώς η τάση για καθαριότητα συσχετίζεται ψυχαναλυτικά με τον απωθημένο πρωκτικό ερωτισμό.
Σώμα: Ο συσχετισμός βιολογικού και κοινωνικού σώματος. Η διαπαιδαγώγηση της συμπεριφοράς του σώματος. Ο συσχετισμός του χώρου του λουτρού με το σωματικό σχήμα, την εμπειρία της ασυνείδητης εικόνας του σώματος και τον αυτοπροσδιορισμό του υποκειμένου.
Σκεύη: Διαχωρισμός σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνα που συνδέονται με το ενέργημα του πλυσίματος (μπανιέρα, νιπτήρας, ντους) και εκείνο που συνδέεται με το ενέργημα της αφόδευσης (λεκάνη). Ανάλυση των δυο ενεργημάτων. Η μορφή των σκευών ως αποτέλεσμα, χαρακτηριστικών του σωματικού σχήματος, κοινωνικών αντιλήψεων και μηχανοποίησης. Πώς το σώμα δημιουργεί το χώρο που θα υποδεχθεί τα υπολείμματά του. Απόπειρα ερμηνείας της σχέσης του υποκειμένου με το ενέργημα.
Χώρος: Η συγκρότηση του χώρου του σύγχρονου λουτρού. Ο ρόλος του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης. Το δίπολο καθαρού-βρώμικου στο εσωτερικό του λουτρού. Το λουτρό ως μηχανισμός εξαφάνισης: του σώματος, των ενεργημάτων, των ουσιών και των απωθημένων επιθυμιών.