Σε παγκόσμια κλίμακα, οι σχεδιαστές, οι αρχιτέκτονες και γενικά όσοι εμπλέκονται με τον τομέα των κατασκευών, επικεντρώνονται στην προσπάθεια για μείωση του αντίκτυπου που έχουν στο περιβάλλον οι κτιριακές κατασκευές. Αν και πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι προτάσεις τους αναφέρονται σε βιώσιμα κτίρια, αν δεν έχει διεξαχθεί μια αντικειμενική ανάλυση, είναι αδύνατο να καθοριστεί ο αντίκτυπος που έχει το κάθε κτίριο στο περιβάλλον. Η συνολική ενεργειακή χρήση κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός κτιρίου, αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας. Ένα σημαντικό ποσό ενέργειας όμως δαπανάται κατά τις παραγωγικές διαδικασίες και τη μεταφορά δομικών υλικών. Ακόμα, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αρκετά σημαντική για τον περιορισμό συγκεντρώσεων αερίων στην ατμόσφαιρα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μειώνει ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής των υλικών αυτών. Σήμερα ποσοστό περίπου 50% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στα κτίρια. Αρα υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη για την σημαντική μείωση. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια έντονη έρευνα γύρω από τη διαδικασία παραγωγής των υλικών, το σχεδιασμό τους, τις κατασκευαστικές μεθόδους, τους τρόπους χρήσης και τη διαχείριση των απόβλητων. Η ανακύκλωση ή η επανάχρηση προσφέρει τη δυνατότητα για μείωση της ενσωματωμένης ενέργειας μέσω της χρήσης ανακυκλωμένων, επαναχρησιμοποιημένων υλικών ή δομικών στοιχείων, όπου και όταν είναι δυνατό.
Ο σκοπός της έρευνας που παρουσιάζεται παρακάτω, είναι η εκτίμηση της επίδρασης της κατασκευής ενός συγκεκριμένου κτιρίου στο περιβάλλον. Για να προκύψει κάτι τέτοιο, γίνεται ανάλυση και υπολογισμός της ενσωματωμένης ενέργειας των υλικών (απαιτούμενη ενέργεια για την παρασκευη τους, τη μεταφορά στο χώρο του εργοταξίου και την ενσωμάτωση στην κατασκευή), καθώς και υπολογισμός της ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία του μοντέλου-κατοικίας σε χρονικό διάστημα 50ετίας. Στην Ελλάδα, υπάρχει σημαντικό κενό στο συγκεκριμένο τομέα και οι λίγες αναλύσεις που πραγματοποιούνται, βασίζονται σε διεθνή δεδομένα. Κάποια στοιχεία σχετικά με όρους όπως Ανάλυση Κύκλου Ζωής Υλικών, Ενσωματωμένη Ενέργεια, Ενέργεια Χρήσης, παρατίθενται στην αρχή της μελέτης όπως και στοιχεία αντιστοιχών μελετών στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη έρευνα, συλλέχθηκαν από τις βιομηχανίες οικοδομικών υλικών. Επίσης, αναλύονται κάποιες τεχνικές στο σχεδιασμό του μοντέλου που εφαρμόζονται με στόχο τη μείωση τόσο της ενέργειας για τη λειτουργία του μοντέλου όσο και της ενσωματωμένης ενέργειας στα υλικά κατασκευής του. Για την μελέτη που πραγματοποιείται σε διάστημα 50ετίας, χρησιμοποιήθηκε μια νέα μεθοδολογία για την εκτίμηση του χρόνου αντικατάστασης ορισμένων υλικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ενσωματωμένη ενέργεια στο κτίριο καταλαμβάνει περίπου το 55% της συνολικής ενέργειας χρήσης (ενέργεια για την παραγωγή-μεταφορά-ενσωμάτωση υλικών και ενέργεια για τη λειτουργία του σπιτιού σε διάστημα 50ετίας) της κατοικίας. Μέσω της ενσωμάτωσης βιοκλιματικών αρχών στο σχεδιασμό, η εξοικονόμηση ενέργειας κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Συμπεραίνεται λοιπόν, πως για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση στην ενέργεια χρήσης του μοντέλου, κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική επιλογή των υλικών δόμησης (υλικά με χαμηλή ενεργειακή απαίτηση κατά τη διαδικασία παραγωγής, υλικά που παράγονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη χιλιομετρική απόσταση από το χώρο του εργοταξίου και κυρίως υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν).
Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θεμάτων όπως η ΑΚΖ δομικών υλικών και μιας μεθόδου για τον υπολογισμό ενέργειας χρήσης ενός κτιρίου, μπορούν να επιλεχθούν κατασκευαστικές μέθοδοι και τεχνολογίες, συστήματα δόμησης και υλικά που βασίζονται σε αποδεδειγμένη ενεργειακή εξοικονόμηση. Έτσι, μειώνεται ο αντίκτυπος και οι ανεπιθύμητες συνέπειες των κατασκευών στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία ως προέκταση.