Το θέμα της διπλωματικής εργασίας αφορά την κατασκευή δίχωρων παραθεριστικών κατοικιών στον Άγιο Ρωμανό Τήνου. Το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι δίχωρες κατοικίες είναι παραθαλάσσιο. Το έδαφος της Τήνου χαρακτηρίζεται από την έντονη μορφολογία του και την παρουσία χαρακτηριστικών αναλληματικών τοιχίων – «σκαλιά», που ο κατασκευαστικός τους ρόλος είναι τόσο η συγκράτηση του εδάφους κατά την περίοδο του χειμώνα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων ώστε να υπάρξει περισσότερο σε έκταση καλλιεργήσιμο έδαφος, όσο και των υδάτων ώστε να επιταχύνεται η ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Οι κατοικίες αποτελούν μια ιδιαίτερη παρουσία στο νησί, τόσο διάσπαρτες όσο και οργανωμένες σε μικρούς οικισμούς και σε μεγάλα χωριά. Η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται από σοφία οικονομίας μεγεθών καθώς και υλικών «δένοντας» την αρχιτεκτονική με το τοπίο, ενσωματώνοντας το αρχιτεκτονικό στοιχείο με το φυσικό περιβάλλον δίνοντας μια ενιαία εικόνα.
Η ανάπτυξη των δίχωρων κατοικιών του παραθεριστικού συγκροτήματος που ερεύνησα στην διπλωματική αυτή εργασία, είναι γραμμική ανεπτυγμένη σε δύο επίπεδα, προσαρμοσμένη στην μορφολογία της κλίσεως του βουνού. Η αξιοποίηση αυτού του στοιχείου σε συνδυασμό με τον νοτιοδυτικό προσανατολισμό των κτιρίων σε μια προσπάθεια μείωσης των θερμικών απωλειών, οδήγησε στην τοποθέτηση ενός τμήματος του κτίσματος μέσα στο έδαφος. Σεβόμενος αυτή την ιδιαιτερότητα προσπάθησα να διατηρήσω αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τις μικρές φόρμες σε κυβική μορφή διατηρώντας τη λιτότητα και τη γεωμετρικότητα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Είναι ένας χώρος όπου ελήφθη υπόψη η αναλογία χώρου – ανθρώπου έχοντας ως σκοπό και στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – τοπίου καθώς και της λειτουργικότητας με την αισθητική.
Η είσοδος στο συγκρότημα γίνεται από τον δημόσιο δρόμο με το κτίσμα της Reception να δεσπόζει. Από εκεί οδηγείται ο πελάτης στην οικία που έχει ενοικιάσει μέσω του ιδιωτικού δρόμου που παίζει και ρόλο άξονα ανάπτυξης. Στο κέντρο της σύνθεσης του συγκροτήματος βρίσκεται ο ένας από τους δυο βασικούς και προϋπάρχοντες χώρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιδέας, το κτίριο Α (Καφετέρια), ενώ κοντά στο χώρο της Reception είναι η δεύτερος χώρος της σύνθεσης κτίριο Β, ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων (Parking).
Όσον αναφορά τις δίχωρες κατοικίες, πρόκειται για ισόγεια κτίσματα με την ύπαρξη αυλής στο ενδιάμεσο των δύο συνεχόμενων κτιριακών όγκων δημιουργώντας μια σχέση πλήρους – κενού – πλήρους. Τα υλικά είναι τοπικά, παραδοσιακά και αποτελούν φυσική εξέλιξη του ίδιου του τοπίου με την πέτρα να παίζει κυρίαρχο ρόλο στο διάλογο με το παραδοσιακό λευκό των Κυκλάδων. Τα μικρά ανοίγματα είναι σχετικά λιγοστά, με μια μπαλκονόπορτα με λευκό πλαίσιο να δεσπόζει σε κάθε κυβικό όγκο. Η ανάπτυξη του κοινόχρηστου χώρου με τους διαδρόμους για περίπατο, ξεκούραση, στάση αλλά και ψυχαγωγία, συνδέει τις παραθεριστικές κατοικίες με τη θάλασσα.