Πρόκειται για ένα κέντρο, στο οποίο ενσωματώνεται ένας αριθμός συστημάτων που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και διάφορες ενεργειακές τεχνολογίες για λόγους επίδειξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της απόδοσης τους, στα πλαίσια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οργανώνονται τεχνικά και επιστημονικά σεμινάρια, εκδηλώσεις, διεθνείς συναντήσεις, με σκοπό την διάδοση της τεχνολογίας. Το κτίριο τοποθετείται στην περιοχή Ζωγράφου του Νομού Αττικής, εντός της Πανεπιστημιούπολης, σε ένα οικόπεδο στο οποίο γίνονται ήδη ενεργειακά πειράματα σε λυόμενες κατασκευές. Λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας προτείνεται η δημιουργία ενός κτιρίου, το οποίο περιλαμβάνει τις υπάρχουσες χρήσεις και άλλες επιπλέον, που προκύπτουν από τις ανάγκες των εργαζομένων. Συνολικά περιλαμβάνει αμφιθέατρο, αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, γραφειακούς χώρους, εργαστήρια, χώρους πειράματος, εκθεσιακό χώρο, καφέ, καθώς και χώρο διαμονής για τους ερευνητές.
Το κτίριο αναπτύσσεται γραμμικά κατά μήκος του άξονα Ανατολής – Δύσης, ενός βασικού άξονα κυκλοφορίας, εκατέρωθεν του οποίου συγκεντρώνονται οι παραπάνω χρήσεις. Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε ένα αυτόματο μηχανικό σύστημα. Πρόκειται για το σύστημα (building management system) που ελέγχει την άνεση των χώρων, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνει σχετικά με τις επικρατούσες εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Για την λειτουργία του συστήματος, απαιτείται μια μονάδα λήψης δεδομένων (μετεωρολογικός σταθμός), ένας επεξεργαστής (διοικητικό μέρος του κτιρίου) και ένα σύστημα καταγραφής των αποτελεσμάτων (αίθριο), που βοηθάει στην εφαρμογή (πειραματικοί χώροι). Η μεταφορά των δεδομένων από το ένα στάδιο στο άλλο, γίνεται μέσω μιας πορείας (άξονας) που είναι πάντα η ίδια.
Όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό, έχει τοποθετηθεί στο κτίριο διπλή γυάλινη πρόσοψη στην νότια πλευρά του, που λειτουργεί αποδοτικά τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα, εξωτερικές περσίδες σκίασης, καθώς επίσης, έχουν μελετηθεί τα ανοίγματα στους εξωτερικούς τοίχους και την οροφή. Στόχος είναι να επιτευχθεί φυσικός αερισμός και φωτισμός του κτιρίου, έτσι ώστε να καταναλώνει χαμηλά ποσά ενέργειας και ταυτόχρονα να προσφέρεται άνετο εργασιακό περιβάλλον στους χρήστες.