Σκοπός αυτού του ερευνητικού θέματος είναι η μελέτη των οινοποιείων μέσα στο πέρασμα των χρόνων, εστιάζοντας παράλληλα, στην θέση του επισκέπτη στον χώρο αυτό. Μελετάμε, πως η διαδικασία οινοπαραγωγής από έναν υπαίθριο χώρο μεταφέρεται σε ένα κτήριο και αποκτά βιομηχανικό χαρακτήρα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κανόνες για την ομαλή λειτουργία του και πως ο χώρος αυτός υποδέχεται το κοινό. Παρατηρούμε, με την βοήθεια παραδειγμάτων, έντονες αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες χώρους και μελετάμε τον σχεδιασμό των νέων χώρων που δημιουργούνται, με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία των επισκεπτών. Χώροι γευσιγνωσίας, πώλησης προϊόντων, εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι ακόμα και ξενώνες έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων οινοποιείων. Χώροι εκπαίδευσης έχουν προστεθεί ώστε να ενημερωθεί το κοινό κατάλληλα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά για την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού.