Το θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας, είναι ο σχεδιασμός δυο κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης στους Θρακομακεδόνες. Με αφορμή τη θέα της περιοχής, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου παραθύρου- καδραρίσματος στο οικόπεδο με θέα τη πόλη των Αθηνών. Στην προσπάθεια για δημιουργία περισσότερων καδραρισμάτων- θεάσεων, το δυσδιάστατο αυτό παράθυρο μετατρέπεται σε χωρικό κάναβο, ο οποίος έπειτα διαμορφώνεται σε συμφωνία με τα στοιχειά του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, ώστε να παραχθεί ο βιώσιμος χώρος.
Από την αρχή του σχεδιασμού, είναι φανερή η διάθεση για την παράλληλη ενσωμάτωση στοιχείων του βιοκλιματικού, αλλά και ενεργειακού σχεδιασμού. Γι’ αυτό το λόγο, σχεδιάστηκε ένα αίθριο, το οποίο ουσιαστικά χωρίζει το κτίριο σε δύο μέρη και παράλληλα συμβάλει στη διευκόλυνση της ανακύκλωσης του αέρα, αλλά και στην προσπάθεια για φυσικό δροσισμό. Ακόμη, χρησιμοποιούνται φωτοβολταικά συστήματα για κάλυψη μέρους των αναγκών των κατοικιών σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως και ηλιακοί συλλέκτες για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών για θέρμανση. Επιπλέον στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν, είναι το φυτεμένο δώμα, τα μικρά ανοίγματα στο Βορρά για διαμπερή αερισμό και τέλος, οι ενναλάκτες εδάφους αέρα για φυσικό δροσισμό.
Σκοπός της εργασίας αυτής, είναι η όσο το δυνατόν πιο ομαλή συνύπαρξη των στοιχείων αυτών με το συνθετικό κομμάτι των κατοικιών.