Στα 250 χρόνια ιστορίας της σωφρονιστικής αρχιτεκτονικής παρουσιάστηκαν πλήθη σωφρονιστικών αρχιτεκτονικών συστημάτων. Στα κτίρια που δομήθηκαν είναι δυνατόν να αναγνώσουμε τα αποτυπώματα ιδεών και ιδεολογιών των εκάστοτε εποχών για τους κρατουμένους. Η αρχιτεκτονική συχνά καλούνταν να δημιουργήσει χώρους σύμφωνα με επιταγές κοινωνικοπολιτικά διαρθρωμένες και όχι ακολουθώντας αρχές που θα βελτίωναν την διαβίωση των κρατουμένων εντός των σωφρονιστηρίων, και κατ’ επέκταση την διαδικασία σωφρονισμού αυτών.
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να παράγει χώρους που μπορούν να συντελέσουν στην διαδικασία του σωφρονισμού. Το Ειδικό Σωφρονιστικό Ίδρυμα Εξαρτημένων Ατόμων (Ε.Σ.Ι.Ε.Α.), αποτελεί μια πρόταση για την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Αποτελώντας πρότυπο διαχωρισμού μιας ειδικής ομάδας ανθρώπων φιλοξενεί στα 25000 μ2 του, χώρους και ποιότητες αυτών, που μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια της σωφρονιστικής επιστήμης. Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης πόλης – φυλακής. Το νοσοκομείο που φιλοξενείται στο συγκρότημα του ιδρύματος είναι σε μέρος του ανοικτό στην τοπική κοινότητα, για την εξυπηρέτηση εκτάκτων και καθημερινών αναγκών.
Η αναβαθμισμένη σχέση κρατουμένων – σωφρονιστηρίου, σωφρονιστηρίου – πόλης, στοχεύει στην ομαλότερη επανένταξη των πρώην κρατουμένων στην κοινωνία και την παραμονή τους σε αυτήν, μέσω των εφοδίων που μπορούν να αποκομίσουν από τις αναβαθμισμένες διεργασίες που συντελούνται εντός του κέντρου αυτού.