Η πλημμυρική καταστροφή που συνέβη στις περιοχές της Καρδίτσας και του Παλαμά στο Θεσσαλικό Κάμπο τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέδειξε την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις προς αντιμετώπιση των μελλοντικών κινδύνων. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ισορροπία μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια και την παραγωγικότητα της περιοχής. Τέτοιου είδους συμβάντα πλήττουν τους κατοίκους, «κατεδαφίζουν» υλικά αγαθά, παραδόσεις, όνειρα και συνδέσεις με έναν τόπο, οδηγώντας συχνά σε οικιστικά και χωροταξικά αδιέξοδα.
Ο χωρικός σχεδιασμός των ανθρώπινων οικισμών πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να εφαρμοστούν νέες, ευέλικτες και ολιστικές στρατηγικές. Αυτό περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση κάθε νοικοκυριού σε ασφαλέστερο σημείο στο ίδιο το σπίτι του. Έτσι, επιτυγχάνεται η δημιουργία εναλλακτικών κοινωνικών και οικονομικών μοντέλων με μερική μετεγκατάσταση αλλά όχι αποξένωση. Η σκέψη του supra tecto αποσκοπεί όχι την παγίωση μιας προσωρινής συνθήκης αλλά την εμπλοκή των τοπικών, αρχιτεκτονικών και μη πρακτικών, των παραδόσεων και των αναγκών της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο οικισμός Παλαμά του νομού Καρδίτσας χρησιμοποιείται ως περίπτωση σπουδής για την εφαρμογή ανάλογων λύσεων στις συνθήκες ακραίας κλιματικής αλλαγής.
Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει μια «επείγουσα» δομή να αλλάξει την κατάσταση γρήγορα και αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και αθόρυβα γίνεται για τον ίδιο τον άνθρωπο; Προτείνεται η λύση μιας κατασκευής πάνω από τη στέγη κάθε σπιτιού. Αποτελείται από ελαφριά υλικά και συν αρμολογείται εύκολα σαν κιτ. Η δομή έκτακτης ανάγκης στηρίζεται με τη βοήθεια σκαλωσιάς ενώ έχει και τη δυνατότητα πλεύσης, σε περίπτωση σημαντικής πλημμύρας.