Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αναγέννηση του ιστορικού Ξενώνα Στάμου Στούρνα, γνωστού και ως Αρχοντικό Χατζυαργύρη, που βρίσκεται στην Άλλη Μεριά Βόλου. Ο στόχος της εργασίας είναι η μετατροπή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντός του σε έναν σύγχρονο, ενεργό πόλο πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Η ανάλυση και πρόταση αξιοποίησης αντλεί από τις εξής αναλύσεις: α) της ιστορικής σημασίας του κτηρίου και των αναγκών συντήρησης του, β) της διαχείρισης του Ξενώνα από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ελλάδας, στον οποίο αποδόθηκε το κτήριο, μέσω δωρεάς, το 1963, γ) τα οικιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Άλλης Μεριάς, στην οποία βρίσκεται ο Ξενώνας, όπως και τα χαρακτηριστικά του τοπίου της ευρύτερης περιοχής του Πήλιου. Κατανοώντας το ιστορικό, κοινωνικό, οικιστικό, φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται ο Ξενώνας, επιδιώκεται αφενός η ενεργοποίηση του και αφετέρου η διασύνδεση του με την τοπική κοινότητα της Άλλης Μεριάς.
Η στρατηγική προσέγγιση περιλαμβάνει την ενσωμάτωσή του Ξενώνα ως ενεργό στοιχείο της ευρύτερης κοινότητας, εστιάζοντας στη διατήρηση και αναβάθμιση του ιστορικού του χαρακτήρα, ενώ παράλληλα προτείνει η δημιουργία νέων χρήσεων που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητά του. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, καθώς και χώρους για μελέτη και εργασίας.
Οι νέες χρήσεις θα προάγουν τη διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την αμοιβαία μάθηση. Θα ενσωματώνουν σύγχρονες, βιώσιμες πρακτικές που αναδεικνύουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τη δημιουργική έκφραση και την επαγγελματική ανάπτυξη.
Αυτές οι προτάσεις θα ενισχύσουν την τοπική κοινότητα, μεταμορφώνοντας τον Ξενώνα σε ένα δυναμικό και σύγχρονο κέντρο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.