Η περιοχή με που επιλέγουμε να ασχοληθούμε είναι η πόλη του Αγρινίου, η οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένη μέχρι πριν κάποια χρόνια με την παραγωγή καπνού που επηρέαζε την καθημερινότητα των κατοίκων. Παρόλο που τον 19ο αιώνα η καπνοκαλλιέργεια βρίσκονταν στην ακμή της, στο σήμερα η σύνδεση αυτή έχει χαθεί, γεγονός που έχει στοιχίσει στον τόπο. Πολλές είναι οι φορές που έχει εκφραστεί από πολίτες της περιοχής και φορείς η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς αυτής.
Σε αυτό το πλαίσιο, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μουσείου καπνού εντός της πόλης του Αγρινίου, το οποίο να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη και βιωματική εμπειρία, περιγράφοντας αναλυτικά - μέσα από τα εκθέματα - τα διαφορετικά στάδια παραγωγής και επεξεργασίας του καπνού. Για να στεγάσουμε την πρότασή μας, σκεφτήκαμε την επανάχρηση κάποιου από τα κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες καπνού, που πλέον δεν αξιοποιούνται με κάποιο τρόπο, βρίσκονται σε κακή κατάσταση καθώς δεν έχουν συντηρηθεί και συνδέονται άμεσα με την ιστορική κληρονομιά του Αγρινίου. Καταλήξαμε στις καπναποθήκες Παπαπέτρου, ένα κτίριο που βρίσκεται σε καλή τοποθεσία, κοντά στο κέντρο της πόλης επί της οδού Μαβίλη και Κωστή Παλαμά και παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο όμως έχει αφεθεί ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες δίχως να χρησιμοποιείται. Λόγω του μεγέθους του δίνεται η δυνατότητα να στεγαστούν σε αυτό και άλλοι πολιτισμικοί χώροι αλλά και υποδομές που η πόλη στερείται.
Επιπλέον, στο Αγρίνιο αυτή την περίοδο τίθεται το ζήτημα της απουσίας μιας επαρκούς βιβλιοθήκης, καθώς η ήδη υπάρχουσα δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, όπως και πολιτιστικών χώρων που να είναι δημόσιοι και δωρεάν.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας θα ασχοληθούμε με την ιστορική ανάλυση της πόλης του Αγρινίου και της στενής σχέσης με ττις καπνοκαλλιέργειες, από την «χρυσή εποχή» του καπνού τον 19ο αιώνα, έως την διακοπή τους μετά την γερμανική κατοχή.
Επιπλέον, θα αναλυθούν συνοπτικά τα στάδια καλλιέργειας και επεξεργασίας του καπνού, από το στάδιο της σποράς έως και την παραγωγή τσιγάρων στα σύγχρονα εργοστάσια. Τέλος, θα γίνει μια σύντομη μελέτη της αρχιτεκτονικής των καπναποθηκών, κτίρια αποθήκευσης και επεξεργασίας των προϊόντων καπνού.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα περιγράψουμε και θα αναλύσουμε λεπτομερώς την σημερινή κατάσταση του κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, δίνοντας έμφαση στην ιστορία του, καθώς και και την τεχνική του περιγραφή.
Στο τρίτο κεφάλαιο παραθέτουμε την πρόταση μας για την αποκατάσταση και επανάχρηση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου με σκοπό την δημιοργία ενός Μουσείου Καπνού και Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη.