Η διπλωματική αυτή εργασία αφορά μία πρόταση δημιουργίας ρομποτικά παραγόμενων κατασκευών οι οποίες θα στεγάζουν δράσεις για το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Διαπραγματεύεται την ρομποτική εκτέλεση έξι, διαφορετικών σχηματικά, κελυφών τοποθετημένων σε προνομιακές θέσεις μέσα στον αστικό ιστό της Πόλης. Σκοπό της εργασίας αποτελεί η ανάδειξη μιας καινοτόμου μεθόδου ρομποτικής κατασκευής κατά την δημιουργία δομών με προηγμένα υλικά σε συνδυασμό με την γεωμετρική ποικιλότητα των δομών αυτών.
Η κάθε μία κατασκευή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μοναδικών κομματιών, σχετικά ιδίων διαστάσεων, τα οποία συναρμολογούνται σαν “πάζλ” κατά την διάρκεια της τοποθέτησής τους στους επιλεγμένους χώρους το διάστημα των ημερών που διαδραματίζεται το φεστιβάλ. Αφότου λήξουν οι εκδηλώσεις οι δομές αποσυναρμολογούνται με την ίδια διαδικασία και φυλάσσονται για την επαναχρησιμοποίηση τους επόμενο έτος. Οι δράσεις τις οποίες στεγάζει το κάθε κέλυφος εξυπηρετούν τις ανάγκες του φεστιβάλ για έκδοση εισιτηρίων, για διάθεση σύντομων γευμάτων, υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, για πώληση αναμνηστικών και για χώρο υπαίθριας προβολής ταινιών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και ως εξέδρα ομιλιών, βραβεύσεων και λοιπών εκδηλώσεων.
Η διαδικασία σχεδιασμού των έξι γεωμετρικά ξεχωριστών κατασκευών, ακολουθεί τρία διακριτά βήματα. Το πρώτο αφορά την δημιουργία μιας αρχικά επίπεδης γεωμετρίας ενός μοναδιαίου κυττάρου (module). Στο δεύτερο μέρος το κύτταρο πολλαπλασιάζεται και παράγει μια επίπεδη σύνθεση. Μετέπειτα, η επίπεδη σύνθεση προσαρμόζεται στην καμπύλη επιφάνεια της κάθε κατασκευής, παράγοντας την τελική γεωμετρία της, ως το τρίτο και τελευταίο βήμα του σχεδιασμού. Μετά από αυτόν το μετασχηματισμό, το κάθε αρχικό μόριο αποκτά μοναδική μορφή και καμπυλότητα καθώς προσαρμόζεται κατάλληλα στην τελική καμπύλη της κάθε δομής.
Όσον αφορά την διαδικασία κατασκευής, επιλέγεται η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος κατά την οποία ένας ειδικά εξοπλισμένος ρομποτικός βραχίονας εναποθέτει ειδικής σύστασης σκυρόδεμα στρώση προς στρώση, παράγοντας την τελική γεωμετρία των κομματιών. Τα απάρτια αυτά μεταφέρονται και συναρμολογούνται επιτόπου στον χώρο της έκθεσης τους με την βοήθεια προσωρινών υποστηρικτικών δομών οι οποίες αφαιρούνται αφού συμπεριληφθεί και το τελευταίο άπαρτο, προσδίδοντας στην δομή την ασφαλή ικανότητα παραλαβής φορτίων.
Η μεθοδολογία αυτή έχει την ικανότητα δημιουργίας γεωμετρικά πολύπλοκων αλλά και εξαιρετικά βιώσιμων δομών υπερβαίνοντας πολλά από τα εμπόδια της παραδοσιακής κατασκευαστικής διαδικασίας. Με την πρόταση αυτού του προγράμματος στοχεύεται η ανάδειξη και η προώθηση του φεστιβάλ ταινιών της πόλης σε όλα τα επίπεδα, αποτελώντας ένα κίνητρο για την λύση πιθανών πρακτικών και λειτουργικών προβλημάτων οργάνωσης ενώ ταυτόχρονα μας δημιουργεί ένα έναυσμα για την οικειοποίηση μας με νέες μεθόδους αυτοματοποίησης των κατασκευών.