Τα τοπόσημα ήταν ανέκαθεν, σημεία αναφοράς μέσα σε μία πόλη. Είναι ζωντανά απομεινάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας ενός τόπου, ενώ συνήθως έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία. Αποτελούν μια μορφή ενσάρκωσης της της ταυτότητας της τέχνης, συνεισφέρουν στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης και βοηθάνε στην ανάδειξη της περιοχής. Έτσι συνδιαμορφώνουν ως χώροι την σύγχρονη αστική εμπειρία. Σημαντική επομένως κρίνεται η διατήρηση αυτών των σημαντικών δομών . Στη διατήρηση αυτή μπορεί να βοηθήσει η αρχιτεκτονική της επανάχρησης.
Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει, μέσα από παραδείγματα την επιρροή των τοπόσημων στην κοινωνία και τον ρόλο που έχει παίξει η επανάχρηση στην διατήρηση τους. Αυτό γίνεται μέσα από την ιστορική ανάλυση έξι διαφορετικών τοπόσημων, στα οποία έχει γίνει επανάχρηση με την πάροδο του χρόνου. Το ταξίδι αυτό ξεκινάει από την αγορά της Santacaterinaστην Βαρκελώνη και το πώς αυτή επηρεάζει την οικονομία της πόλης, έπειτα στην αγορά της Κυψέλης και τον ρόλο που παίζει πλέον στην κοινωνικοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Η έρευνα συνεχίζει με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και το Κουρσούμ τζαμί στα Τρίκαλα, τα οποία αποτελούν κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των περιοχών τους. Έπειτα στο θέατρο παλιάς ηλεκτρικής Βόλου και στην ώθηση που έδωσε στην τέχνη. Και καταλήγει στο πάρκο highlineτης Νέας Υόρκης και στην σημαντικότητα του στην ανάδειξη της περιοχής και στην καθημερινή λειτουργία της.
Για την υλοποίηση αυτής της ερευνάς, πραγματοποιήθηκε μελέτη ιστορικών και αρχιτεκτονικών βιβλίων, αρχείων των τοπικών αρχών και ανάλυση πηγών. Ακόμη, επίσκεψη σε μερικά από τα τοπόσημα και συζήτηση με τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας.