Αντικείμενο του παρόντος ερευνητικού έργου αποτελεί η αξιολόγηση της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα των κτιρίων λόγω των χημικών ενώσεων που απελευθερώνονται από τα δομικά υλικά που τα αποτελούν. Επιπλέον, αναλύονται οι απαιτήσεις που θέτουν επιλεγμένα οικοδομικά πρότυπα και πιστοποιήσεις σχετικά με την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, ώστε να θεσπιστούν οι οριακές τιμές συγκέντρωσής τους, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης εσωτερικού περιβάλλοντος.
Με την πάροδο του χρόνου ,παρατηρείται η αυξημένη τάση του ανθρώπου να παραμένει σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα, η ανάγκη σχεδιασμού και κατασκευής υγιεινών περιβαλλόντων να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα (IAQ) επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων , κυριότερα από την συγκέντρωση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs).
Στα πλαίσια αυτής της ερευνητικής εργασίας, στόχος είναι η ανάλυση της έννοιας VOC με την παράθεση των χαρακτηριστικών τους , τα είδη VOC που συναντώνται σε κατοικίες, τις συνηθέστερες πηγές εκπομπής τους , τους τρόπους μέτρησης τους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους κατοίκους/ενοίκους. Στη συνέχεια περιγράφονται οι οριακές τιμές που προτείνονται από παγκόσμιους οργανισμούς και κυβερνήσεις αλλά και όσο αφορά την κείμενη Ελληνική νομοθεσία.
Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στα συστήματα πιστοποίησης και κυρίως την κατηγορία «υλικά χαμηλών εκπομπών» του LEED που αποτελεί σηARYμείο αναφοράς του ανθρωποκεντρικού και πράσινου σχεδιασμού και συγκεκριμένα ,όσο αφορά την πιστοποίηση που αφορά την χρήση υλικών με χαμηλές εκπομπές VOC.
Τέλος, στην τελευταία ενότητα, παρατίθενται παραδείγματα πιστοποιημένων δομικών υλικών με χαμηλές εκπομπές VOCs που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ενός κτιρίου.
Η βιβλιογραφική αυτή έρευνα ,επιδιώκει να κατανοήσει πώς οι εκπομπές VOCs από τα κτηριακά υλικά επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, και να προτείνει τις βέλτιστες επιλογές , με πιστοποιημένα υλικά κατασκευής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των προτύπων και των πιστοποιήσεων που ισχύουν.