Η παρακάτω εργασία εξετάζει τον αστικό σχεδιασμό και τη σύγχρονη πόλη από την οπτική της ταυτότητας φύλου. Επιχειρεί την επανεξέταση κυρίαρχων προσεγγίσεων σχεδιασμού με στόχο την αναδιατύπωση τους και την ευθυγράμμισή του με σύγχρονες κοινωνικές αξίες κατά των διακρίσεων.
Η έρευνα αναπτύσσεται σε τρεις άξονες. Σε πρώτο επίπεδο αναλύει το κυρίαρχο σχεδιαστικό μοντέλο σε άμεση συνάρτηση με το αρρενωπό, ετεροκανονικό πρότυπο στο οποίο παραμένει δομημένη η σημερινή κοινωνία. Εξετάζοντας παραδείγματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού, δίνεται έμφαση στα υποκείμενα που ευθύνονται για τη εδραίωση του προτύπου αυτού, όπως οι αρχιτέκτονες, τις κοινωνικές ανάγκες-αξίες που προωθεί όπως επίσης και τους αποκλεισμούς που επιφέρει το εν λόγω πρότυπο σε υποκείμενα και κοινωνικές ομάδες. Στη συνέχεια, η εργασία τονίζει το ζήτημα της «θηλυκότητας» ως κρίσιμο πρίσμα κατανόησης και αμφισβήτησης χωρο-κοινωνικών ιεραρχήσεων που επιβάλλονται μέσα από το κυρίαρχο ετεροκανονικό πρότυπο. Ακόμη μελετώνται περιπτώσεις σχεδιασμού που διαπραγματεύονται τις έννοιες της «θηλυκότητας» και της «αρρενωπότητας» με στόχο τις δραστικές αλλαγές στο υπάρχοντα δυαδικά πρότυπα οργάνωσης του χώρου.
Τέλος, η μελέτη εξετάζει την, σχετικά πρόσφατη συζήτηση για μη δυαδικές ταυτότητες φύλου στον αστικό χώρο. Μέσα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και εμπειρίες queerατόμων καθώς επίσης και στην μελέτη και ανάλυση φεμινιστικής/queerβιβλιογραφίας η εργασία τονίζει τη σημασία κατανόησης των αναγκών και εμπειριών των queerατόμων και την ανάπτυξη σχεδιαστικών προτύπων που προωθούν ένα συμπεριληπτικό αστικό περιβάλλον.