Η εγκατάλειψη των κτιρίων αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στα αστικά κέντρα παγκοσμίως και έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Ορισμένοι ορίζουν την έννοια του "εγκαταλελειμμένου κτιρίου" ως κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της εγκατάλειψης κτιρίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης. Παρόλο που δεν έχουν διεξαχθεί συστηματικές έρευνες για την καταγραφή του ακριβούς αριθμού των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, παρατηρείται ότι αυτός είναι υψηλός. Τα ποσοστά εγκατάλειψης κτιρίων στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στην προαστιοποίηση των πόλεων, την αποβιομηχάνιση και την οικονομική ύφεση, ενώ η κληρονομικότητα και η υψηλή φορολογία ακινήτων συμβάλλουν στην αύξηση του προβλήματος.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρία μέσω της επανάχρησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο του Βόλου, εκμεταλλευόμενη το υπάρχον κτιριακό απόθεμα της πόλης. Η εργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος που συνδυάζει μυθολογία, αρχιτεκτονική και σύγχρονη τεχνολογία, αναδεικνύοντας τις σχέσεις μεταξύ της φανταστικής αφήγησης και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Έπειτα από μελέτη μιας ευρύτερης περιοχής, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κατοικιών. Κάθε κτίριο μετατρέπεται σε έναν χώρο που αντικατοπτρίζει μια διαφορετική θεματική, εμπνευσμένη από μύθους όπως η Θεογονία, η Τιτανομαχία, ο Χείρωνας και οι Κένταυροι, η Αργοναυτική Εκστρατεία και ο Γάμος Πηλέα και Θέτιδας. Μέσω διαδραστικών προβολών, επαυξημένης πραγματικότητας, αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών, υφών, ήχων και οσμών, ο επισκέπτης αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, ζώντας μια εμβληματική εμπειρία που συνδυάζει τη σύγχρονη οπτική με τη μαγεία των αρχαίων μύθων.