Η εργασία εξετάζει ένα πλέγμα στρατηγικών σχεδιασμού, εστιάζοντας στην περιοχή του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της κοινωνίας με την πόλη και το αρχαιολογικό χώρο του μνημείου, αλλά και την ανάδειξη της αστικής μνήμης. Πιο αναλυτικά, η εργασία προτείνει την επανάχρηση των Πρώην Στρατιωτικών Αρτοποιείων, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας καθώς και του πρώην καταστήματος ενδυμάτων επί της οδού Βενιζέλου. Στόχος της σχεδιαστικής πρότασης είναι η ροή των νέων λειτουργιών του κτιριακού συγκροτήματος να συνδέεται με την διατήρηση των πολλαπλών στρωμάτων της αστικής μνήμης, αλλά και την κάλυψη των αναγκών που παρατηρήθηκαν στην πόλη της Λάρισας. Στη συνέχεια, η εργασία εξετάζει τη σημασία της πρόσβασης των αρχαιολογικών χώρων, μέσω εναλλακτικών σχεδιαστικών αρχών με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του δίπολου της πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές πηγές όπως πρωτογενές αρχειακό υλικό, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αφορούν την περιοχή παρέμβασης. Μεθοδολογικός στόχος ήταν επιπλέον να επεκταθεί και να εμπλουτιστεί η ανάλυση με την επεξεργασία υλικού από επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή στον χώρο μελέτης. Μέσα από επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο και την γειτνιάζουσα αστική περιοχή, επιχειρήθηκε η αναλυτική ιστορική τεκμηρίωση των φάσεων κατασκευής των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων και του καταστήματος, στην ανάλυση της παθολογίας τους, της αποτύπωσής τους και σχετικών τεκμηρίων, καθώς και στην αξιολόγηση της υπάρχουσας σχέσης του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη της Λάρισας.
Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει, μέσα από την επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος και τη διαμόρφωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, να διερευνήσει τη σημασία του σχεδιασμού στην διατήρηση των πολλαπλών στρωμάτων μνήμης της κοινωνίας και της Λάρισας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ο σχεδιασμός μπορεί να διαμορφώσει την πρόσβαση και πρόσληψη του σύγχρονου αστικού τοπίου.
Λέξεις Κλειδιά: Επανάχρηση, Μνήμη, Πρόσβαση, Σύνδεση, Μουσείο, Α' Αρχαίο Θέατρο.