Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών αποτελεί έναν αναδυόμενο και ανταγωνιστικό κλάδο, ο οποίος κατακτά όλο και σημαντικό ρόλο στην αγορά παγκοσμίως, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για νέα, καινοτόμα βιντεοπαιχνίδια. Στην Ελλάδα η βιομηχανία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, καθώς εντοπίζεται έλλειψη σε καινοτόμες τεχνολογικές υποδομές, καθώς ακόμα και ανεπαρκής ενημέρωση.
Η παρούσα Διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης Video Games στην πόλη του Βόλου, Μαγνησίας. Το κέντρο αποτελεί μία ακαδημαϊκή δομή, καθώς στόχος είναι μέσα σε αυτό να λειτουργούν φοιτητές και καθηγητές, κατά κύριο λόγο των πανεπιστημίων της πόλης. Οι δύο κύριες λειτουργίες του είναι αρχικά, η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών και η έρευνα πάνω σε καινοτόμες τεχνολογίες, όσον αφορά νέες κονσόλες, λογισμικά κ.ά., και επιπλέον, η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σεμιναρίων πάνω στον τομέα.
Στόχος είναι το κτήριο να λειτουργεί μέσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και, συγκεκριμένα, να αποτελεί μια “γέφυρα” σύνδεσης των φοιτητών με την ανταγωνιστική αγορά της βιομηχανίας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρότρυνση για συγκρότηση ομάδων ανάπτυξης από φοιτητές διαφορετικών τμημάτων, καθώς ακόμα και μέσα από την παροχή γνώσης και ενημέρωσης από καταρτισμένους καθηγητές, είτε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είτε από άλλες περιοχές.
Χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των πανεπιστημίων, μειώνεται το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα η χώρα να εισέρχεται στην ανταγωνιστική αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Παράλληλα, μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος, η εργασία στοχεύει στην κατανόηση της λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων μιας εταιρίας ανάπτυξης Video Games, και, συνεπώς, της παραγωγής του συνολικού έργου μέσα από αυτή.
Συμπερασματικά, επιδιώκεται ο σχεδιασμός ενός κτηρίου – γέφυρα για τους νέους, το οποίο θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα, πάνω σε ένα αναδυόμενο και κερδοφόρο επάγγελμα, στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Ακόμα, μέσα από αυτό θα αναπτυχθεί το δημιουργικό και τεχνολογικό επίπεδο, όχι μόνο στην παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών, αλλά στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς μέσα από τη συνεργασία πανεπιστημιακών φορέων με το κέντρο, γίνεται δυνατή η ανταλλαγή αντίστοιχων γνώσεων και εμπειριών.