Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Πάφου. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει το υπάρχον υφισταμενο κτίριο, πρώην αστυνομικό σταθμο της πόλης, συνδυάζοντας άψογα την ιστορική διατήρηση με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Η διατριβή συμπεριλαμβανει την ιδέα της κατασκευής κάτω από το παλιό κτίριο, για την ενίσχυση και της δομικής του ακεραιότητας του υπαρχον κτηριου. Το πλάνο σχεδιασμού συνδέει τη νέα βιβλιοθήκη με την παραδοσιακή μικρή βιβλιοθήκη που δεν ειναι σε λειτουργια για χροναι , αναζωογονώντας την και δημιουργοντας εναν χώρο δανεισμου βιβλίων.
Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος μετατρέπεται σε πάρκο, διατηρώντας τα υπάρχοντα δέντρα και ενσωματώνοντας μονοπάτια από σκυρόδεμα ετσι ωστε να δημιουργειται ενας πιο οικειος και προσυτος προσ το κοινο χωρος. Το πάρκο διαθέτει παγκάκια με ράφια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν βιβλία, προωθώντας την κουλτούρα της ανάγνωσης και της κοινοτικής δέσμευσης.
Στο εσωτερικό της σύγχρονης βιβλιοθήκης, το ισόγειο φιλοξενεί αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες τέχνης, αίθουσες γραφής και αίθουσα εξάσκησης μουσικής. Ο χώρος υποδοχής, η είσοδος και το καθιστικό προσφέρουν ένα θερμό καλωσόρισμα στους επισκέπτες, ενώ ένας ειδικός χώρος για ηλικιωμένα άτομα προσφέρει ένα πλεονεκτικό σημείο για να εκτιμήσουν τα ιστορικά κτίρια της περιοχής. Ο πρώτος όροφος στεγάζει βιβλιοθήκες με διάφορες κατηγορίες βιβλίων, μαζί με μια ειδική τάξη εκμάθησης γλωσσών. Οι αίθουσες συνεργασίας για ομαδική εργασία και οι ιδιωτικές αίθουσες μελέτης ανταποκρίνονται σε διαφορετικές μαθησιακές προτιμήσεις. Ο δεύτερος όροφος διαθέτει χώρους για εφήβους, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού χώρου με βιβλία, υπολογιστές και άνετα καθίσματα. Επιπλέον, τα ιδιωτικά δωμάτια μελέτης παρέχουν ήσυχα περιβάλλοντα για εστιασμένη μάθηση. Στον τρίτο όροφο, ο κύριος χώρος ανάγνωσης προσφέρει άπλετο φυσικό φως μέσω των φεγγιτών και πανοραμική θέα στο πάρκο. Ο χώρος ενθαρρύνει μια καθηλωτική εμπειρία ανάγνωσης με μεγάλα τραπέζια και ανοιχτό περιβάλλον.
Η διατριβή αναδεικνύει το ποικίλο φάσμα επιλογών μελέτης που διατίθενται στη βιβλιοθήκη, όπως αίθουσες μουσικής, αίθουσες γραφής, αίθουσες συνεδριάσεων, μαθήματα ξένων γλωσσών και ιδιωτικοί χώροι μελέτης. Τονίζει τη σημασία της εξυπηρέτησης διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων, των ηλικιωμένων ατόμων και των ενηλίκων, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και ελκυστικό για όλους. Ο σχεδιασμός προωθεί την ιδέα της αλληλεπίδρασης της κοινότητας μέσω μοναδικών κυκλικών κοινοτικών δωματίων, προωθώντας τις συνδέσεις και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ατόμων που σπουδάζουν παρόμοια θέματα.
Συνολικά, ο σύγχρονος σχεδιασμός της βιβλιοθήκης συνδυάζει την ιστορική διατήρηση, την ενσωμάτωση της φύσης, τις ποικίλες επιλογές μελέτης και την αίσθηση της κοινότητας, εμπνέοντας τα μυαλά και παρέχοντας έναν φιλόξενο χώρο για μάθηση, δημιουργικότητα και πνευματική ανάπτυξη.