Η παρούσα Διπλωματική εργασία αφορά τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων για τη στέγαση του αγροτικού συνεταιρισμού ενός ιστορικού χωριού της Δυτικής Μακεδονίας, το Μαυρονόρος, το οποίο βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Το κεντρικό αντικείμενο της μελέτης και του κτηριολογικού προγράμματος αφορά την απόσταξη του τσίπουρου, η οποία ιστορικά αποτελεί για τη χώρα μας ένα κατ’εξοχήν κοινωνικό γεγονός. Ο γενικότερος στόχος είναι η ανάδειξη της παραγωγικής διαδικασίας ως μέσον κοινωνικοποίησης, ενώ τα εννοιολογικά ζητήματα που θίγονται στην μελέτη αυτή είναι ο ρόλος της εργασίας στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, τα όρια μεταξύ οικιακού και εργασιακού χώρου, η ενσωμάτωση του παραδοσιακού στοιχείου στα σημερινά δεδομένα και η σημασία της στήριξης και κατάρτισης των παραγωγών της ελληνικής επικράτειας.
Στη μελέτη συμπεριλαμβάνεται επίσης η εκ νέου διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, η οποία αποτελεί την «καρδιά» του οικισμού και ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Στην περιοχή της μελέτης υπάρχει ο χώρος που βρισκόταν το παλιό αποστακτήριο, η κεντρική πλατεία του χωριού, το παλιό σχολείο που προορίζεται να λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο, καθώς και μία εκκλησία του 15ου αιώνα.
Στο νέο κτήριο στεγάζονται εγκαταστάσεις απόσταξης και οινοποίησης, εργαστήρια οικοτεχνίας, εστιατόριο και εκθετήριο για τα προϊόντα του συνεταιρισμού, αμφιθέατρο για σεμινάρια σχετικά με την παραγωγή και βιβλιοθήκη. Υπάρχουν επίσης και χώροι που ανήκουν σε μία συμβατική κατοικία, όπως είναι η κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό, σε άμεση σχέση όμως με την παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για μία διώροφη κατασκευή με πατάρι, η οποία αντλεί θεματικές από την κατανόηση της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, χωρίς όμως να αρκείται στην απλή αντιγραφή της μορφολογίας της.