Στα πλαίσια του συνεχώς αυξανόμενου ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, την ανάγκη αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού των λουτρικών εγκαταστάσεων και το αποτύπωμα των κτιριακών υποδομών αυτού στο φυσικό τοπίο η παρούσα διπλωματική προτείνει την εκ νέου αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της λίμνης της Βουλιαγμένης με τη δημιουργία νέων λουτρικών εγκαταστάσεων και τον επανασχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου έτσι ώστε το σύνολο των υποδομών να προσφέρει μία ολοκληρωμένη χωρική εμπειρία στους λουόμενους και την αξιοποίηση της λίμνης στο σύνολό της.
Οι ιαματικές ιδιότητες της λίμνης, το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος καθώς και η γεωγραφική της θέση αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Αποτελεί την κοντινότερη ιαματική πηγή στην Αττική κι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Σε αντίθεση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και τις αναρίθμητες αλλοιώσεις που έχει υποστεί ο περιβάλλοντας χώρος κατά την διάρκεια των ετών στο εσωτερικό της λίμνης, η νέα πρόταση προσπαθεί να επουλώσει και να αποκαταστήσει χωρικά μέσω των κτιριακών εγκαταστάσεων και του επανασχεδιασμού του περιβάλλοντα χώρου την εμπορική και τουριστική καταπάτηση του φυσικού τοπίου. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το ελληνικό τοπίο, τον παραθεριστικό τρόπο ζωής στα νησιά και την μορφολογία και τον τρόπο σχηματισμού της λίμνης ως γεωλογικό φαινόμενο λειτουργούν ως προέκταση του φυσικού τοπίου της εξυπηρετώντας διακριτικά τις ανάγκες των επισκεπτών.
Η αρχιτεκτονική πρόταση έχει ως βασικό άξονα τη δημιουργία μιας συνεχούς κίνησης από το παραλιακό μέτωπο στο εξωτερικό της λίμνης προς το εσωτερικό της και αντίστροφα μέσω δύο ξεχωριστών κτιριακών όγκων οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός υπόγειου περάσματος. Προσπαθεί να συνενώσει σε πρώτο επίπεδο εννοιολογικά δύο διαφορετικές χωρικές ποιότητες, του περίκλειστου και του εσωστρεφούς στο εσωτερικό της με το άνοιγμα στο τοπίο και το εξωστρεφές που προσφέρει το παραλιακό μέτωπο. Η σχεδιαστική αυτή κίνηση σε πρακτικό επίπεδο στοχεύει στην σύνδεση των διαφορετικών υδάτινων ποιοτήτων, του ιαματικού νερού στο εσωτερικό με το θαλασσινό νερό στο παραλιακό μέτωπο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη χωρική λουτρική εμπειρία στον επισκέπτη.