Τα τελευταία χρόνια, στην πόλη του Βόλου, άδεια καταστήματα μετατρέπονται σε ισόγειες κατοικίες. Τζαμένιες όψεις καταστημάτων αντικαθίστανται από τοίχους, με πόρτα και παράθυρο. Στην Ερευνητική εργασία που προηγήθηκε εξετάστηκε – μεταξύ άλλων – ποια είναι τα υποκείμενα που πρώτα δοκιμάζουν την κατοίκηση σε ισόγεια, που συνήθως είναι φοιτητές ή νέοι. Αυτό, σε συνδυασμό με το στεγαστικό πρόβλημα λόγω της ανόδου της αγοράς ακινήτων και της έλλειψης επαρκούς στέγασης, στις φοιτητικές εστίες του Βόλου, μας οδήγησε στη σκέψη για σχεδιασμό εστιών σε ισόγεια, πρώην καταστήματα.
Η πρότασή μας αφορά ένα εναλλακτικό μοντέλο φοιτητικών εστιών, διασκορπισμένων μέσα στην πόλη, δοκιμάζοντας μια διαφορετική εκδοχή της επανάχρησης αυτού του κτηριακού αποθέματος. Συγκεκριμένα, προτείνεται η μετατροπή ισογείων σε εστίες στο σταυροδρόμι επί των οδών 28ης Οκτωβρίου και Σέφελ. Ξεκινώντας από εκεί, και εξετάζοντας τις διαφορετικές τυπολογίες καταστημάτων, η πρόταση θα μπορούσε να αποτελεί ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα που εξαπλώνεται μέσα στην πόλη.
Προτείνεται η δημιουργία εστιών με κύριους άξονες τη συγκατοίκηση, το μοίρασμα χώρου και χρόνου. Με τον σχεδιασμό ενός δικτύου χώρων, εντός της πόλης, κατασκευάζεται, ταυτόχρονα, ένα πυκνό δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων. Όσον αφορά τον σχεδιασμό, διπλανά ισόγεια δημιουργούν ένα, ενιαίο. Στο πίσω μέρος συναντώνται τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά, ενώ στο μπροστά, υπάρχουν αυλές που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι, ημιυπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι συνάντησης που γεφυρώνουν το ιδιωτικό των υπνοδωματίων με το δημοσίου του δρόμου. Τοποθετώντας τους φοιτητές στο επίπεδο του ισογείου φανταζόμαστε αυτό να ενεργοποιείται και πάλι και να ενισχύεται το αίσθημα της γειτονιάς.
Σε μία προσπάθεια εξέτασης της συνθήκης φοιτητικών εστιών που προτείνεται ξεκινήσαμε την αναζήτηση για ένα χρόνια ανενεργό ισόγειο. Αυτό βρέθηκε, και με όρους φροντίδας μας παραχωρήθηκε για τρεις μήνες. Το Ισόγειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρούσας Διπλωματικής, καθώς εκεί προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε σε πραγματική συνθήκη, κατά κάποιο τρόπο, έναν από τους χώρους που προτείνονται, μέσω του σχεδιασμού.
Το Ισόγειο έγινε τόπος συνάντησης για εμάς, τις φίλες και τους φίλους μας. Ο χώρος μετατράπηκε από παρατημένος σε ενεργός, πάντα ανοιχτός, φιλοξενώντας πολλές δραστηριότητες, πλήθος αντικειμένων και ατόμων.