Το 1962 η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε, η χλωρίδα και πανίδα του τοπιού της εξαλείφθηκε και μαζί της θάφτηκε ο πολιτισμός που έκρυβε. Από το 2010 έως σήμερα γίνονται προσπάθειες για την αναδημιουργία του σημαντικού αυτού υγροτόπου καθώς οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος αποξήρανσής της.
Η ανάγκη για επιφύλαξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί ο υγρότοπος της λίμνης Κάρλα, που είναι και ο λόγος ένταξής της σε προστατευόμενη περιοχή (Natura), δημιούργησε τον σκοπό της παρούσας διπλωματικής εργασίας, το project B.I.R.D. (Birds In Row Disappearing).
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου για την ερευνά και προστασία της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας της λίμνης και την διαφύλαξη του πολιτισμού της. Ο χώρος της κατασκευής διαθέτει κατοικίες για την διαμονή μονίμων και εποχιακών ερευνητών αλλά και εθελοντών. Αλλά και τις απαραίτητες κατασκευές για την καλύτερη λειτουργία του έργου. Τοποθετημένο στις όχθες της λίμνης Κάρλα συνάπτοντας της διαγώνιες διχοτόμους της θέας προς την λίμνη αλλά και του βουνού. Εστιάζοντας στις οικοδομικές λεπτομέρειες χρησιμοποιώντας υλικά τις περιοχής και φύτευση δώματος ώστε το κτήριο να προσαρμόζεται στο περιβάλλον με συνδυασμό την ιχνογράφηση του σχεδίου να επιτρέπει τον επισκέπτη να εμβυθιστεί και να βιώσει τις πολιτιστικές αξίες της λίμνης, την προσπάθεια υπεράσπισης ορνιθοπανίδας και την σημαντικότητα του υγροτόπου στο πέρασμα του χρόνου, ώστε να αποτελέσει ξανά ένα κόσμημα της Θεσσαλίας. Να ξεθάψει τον πολιτισμό, να σεβαστεί το παρών και υποδεχθεί το μέλλον.