Το τοπίο της περιοχής των Γρεβενών χαρακτηρίζεται από δεκάδες γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του. Ολόκληρη η τοποθεσία αποτελεί ένα σημείο συνάντησης γεωλογίας, φύσης και ανθρώπου. Δημιουργείται, επομένως, ένα έναυσμα για τον συσχετισμό γεωλογίας και αρχιτεκτονικής, ο οποίος στην παρούσα εργασία εντοπίζεται στην μελέτη των γεωμορφών και των διαδικασιών δημιουργίας τους. Μια από τις διαδικασίες αυτές είναι και η διάβρωση, μέσω της δράσης της οποίας προκύπτουν μετασχηματισμοί στο έδαφος και το υπέδαφος.
Με αφορμή την πλούσια γεωλογική ιστορία της περιοχής, καθώς και την προσωπική ενασχόληση με τους γεωλογικούς σχηματισμούς των Μπουχαριών και Νοχταριών στην ερευνητική εργασία, επιλέγεται ο σχεδιασμός του Γεωλογικού Μουσείου και Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας GEM (GEology Museum). Πρόκειται για ένα κτίριο γεωλογικού και επιστημονικού περιεχομένου, αφού οι λειτουργίες του σχετίζονται άμεσα με την ανάδειξη και μελέτη των γεωλογικών χαρακτηριστικών, με επικέντρωση σε αυτά που τοποθετούνται στον Ν. Γρεβενών. Το δημόσιο κομμάτι του κτιρίου περιλαμβάνει χώρους έκθεσης γεωλογικών στοιχείων, με τη σημαντικότερη λειτουργία του να εντοπίζεται στην ύπαρξη ενός Γεωλογικού Μουσείου. Αντίστοιχα, οι χώροι ιδιωτικής πρόσβασης σχετίζονται με την γεωλογική έρευνα και μελέτη, μέσω της εργασίας επιστημόνων σε αυτούς. Εκτός από τους εσωτερικούς χώρους, σημαντική κρίνεται και η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Σε συνδυασμό με το υπάρχων γεωλογικό τοπίο της επιλεγμένης τοποθεσίας παρέμβασης και με τη δημιουργία αυλών και γεωλογικών κήπων, το εξωτερικό περιβάλλον του κτιρίου μετατρέπεται σε ένα χώρο με ισχυρά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.
Μέσω του σχεδιασμού επιχειρείται η ένταξη σε μια τοποθεσία με έντονη γεωμορφολογία σε μια περιοχή με σημαντική γεωλογική ιστορία και μια πόλη που προσπαθεί να την αναδείξει. Στόχος είναι η σύνδεση γεωλογίας και αρχιτεκτονικής μέσω της δημιουργίας χώρων όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μέσα από το σύνολο των αισθήσεών του. Το κτίριο σχεδιάζεται συνολικά με βάση αυτή τη λογική, εσωτερικά και εξωτερικά. Μέσω διαγώνιων χαράξεων και τεθλασμένων γραμμών δημιουργείται ένα ταξίδι στο γεωλογικό παρελθόν μέσα από σχεδιασμούς του παρόντος.