Η παρατήρηση και η διερεύνηση τοπίων που έχουν μετασχηματιστεί δραστικά από ανθρωπογενείς παράγοντες αποτέλεσαν το έναυσμα για την παρούσα διπλωματική εργασία. Η έρευνα εστιάζει στη λίμνη Κάρλα ή αλλιώς λίμνη Βοιβηίδα που από ένα μεταβαλλόμενο τοπίο εξελίσσεται σε ένα ελεγχόμενο - ανακτημένο τοπίο.
Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης αναδεικνύοντας το τοπίο ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ο απώτερος στόχος της ομαλής συμβίωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κατοίκων, επιστημόνων, επισκεπτών, με το οικοσύστημα της αναδημιουργημένης Λίμνης δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και η παρούσα διπλωματική στοχεύει να συνδράμει προς μια τέτοια κατεύθυνση. Hπεριοχή παρέμβασης επιλέχθηκε να είναι σε μια παραλίμνια έκταση της ανατολικής πλευράς που συνορεύει με τις παρυφές του Μαυροβουνίου με έντονο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον και υψομετρική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες παρόχθιες περιοχές.
Πρόθεση της εργασίας είναι να ανοίξει ένα διάλογο ανάμεσα στον υδροβιότοπο και την βραχώδη τοπιογραφία της περιοχής, ένα σύστημα θέασης και περιήγησης δημιουργώντας ένα κόμβο περιπατητικών διαδρομών και στάσεων με κέντρο αναφοράς τη λίμνη και έχοντας ως πυρήνα ένα κτιριολογικό πρόγραμμα μεικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί δράσεις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, πολιτιστικές αλλά και οικοτουρισμού. Στόχος της κτιριακής δομής αποτελεί η δημιουργία ενός τριμερή κόμβου που θα αφορά την τοπική κοινότητα, επιστήμονες και επισκέπτες με κοινό άξονα τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την οικοανάπτυξη της περιοχής. Η συμβολή των επιστημόνων έγκειται στην παρακολούθηση και διαχείρηση των έμβιων και άβιων στοιχείων (μελών) της περιοχής με στόχο την ενημέρωση και προστασία της βιοποικιλότητας.
Αντίστοιχα, η συμπερίληψη της κοινότητας και των επισκεπτών ενθαρρύνεται με την ενασχόληση και εξέλιξη πολιτιστικών πρακτικών και δραστηριοτήτων , όπως καλαμωτές κατασκευές, καλαθοπλεκτική, περιοδικές εκθέσεις και workshops. Εν τέλει, οι δραστηριότητες των λειτουργών και το κτιριολογικό πρόγραμμα συνηγορούν στην ανάπτυξη της ατομικής ευθύνης προς το περιβάλλον και του πνεύματος εθελοντισμού.